Ljudbok från Booked.nu

Vilken underbar underbar idé Booked.nu är – läsare går med på att läsa en bok inom en viss tid och samtidigt säga något om boken två gånger, via twitter, facebook eller blogg. Utgivare skänker ett antal exemplar av boken men får en hel del utlåtande i retur. Verklig målgruppanalys och marknadsundersökning!

Jag anmälde mig och när en bok annonseras måste man vara snabb som katten, exemplaren tar slut hur fort som helst. Boken Ön av Lotta Lundberg (Natur & Kultur) hann jag dock anmäla mig i tid till. Fast inte som fysisk bok utan som ljudbok. Jag har dåliga erfarenheter av ljudböcker men va fan – det är ju gratis. Tänkte jag. Öööörk vad besvärligt det var att lyssna. Det var inga problem med tillgången eller tekniken, men att inte få läsa i egen takt eller göra egna betoningar var jättejobbigt. De första kapitlen betade jag av medans jag broderade mitt löv till Hemslöjden 100 år och det gick hyfsat då jag kunde var upptagen av något som inte krävde tankeverksamhet. Men när jag var färdig med broderandet och lövet så hade jag hälften av boken kvar. Jag försökte att lyssna klar men det gick helt enkelt inte, jag märkte att jag inte hängde med, jag tänkte på annat och kom inte ihåg vad som blivit uppläst. Dessvärre handlar mina flesta uppdateringar om boken (för jag gjorde fler än två) om ljudbok och inte boken i sig. Till slut gav jag upp. Jag lånade boken på biblioteket och läste ut. För jag ville veta hur den slutade, boken var inte dålig. Dock var jag fast i uppläsarens ganska lugna, sävliga ton och läste ut boken i densamma. Även om jag inte gillar ljudböcker så måste jag erkänna att den nästan slappa uppläsningen passade här då handlingen utspelar sig på en paradisö där man tar dagen som den kommer och aldrig har någon brådska. Det var nästan att jag hörde vågorna slå och föreställde mig berättaren lojt liggandes i en hängmatta i skuggan.

Om jag skall säga vad Ön handlar om skulle jag nog säga samhällsnormer och våra kulturella föreställningar. Som sagt så utspelar sig handlingen på en paradisö, en ö som är tämligen avskärmad från resten av världen, även om internet gjort att man numera är uppdaterad på vad som sker utanför i realtid. En av två huvudpersoner är den, i princip färdigutbildade men inte legitimerade, svenska läkaren Olivia som bott på ön i 25 år. Hon har anpassat sig väl till tempot och värderingarna på ön och trivs. Men när ön har kontakt med omvärlden så kommer hennes svenska (läs västerländska) värderingar upp till ytan och hon brottas med rätt och fel inte bara inom sig utan också i förhållade utåt, mot omvärlden. Den andra huvudpersonen är en av tre engelsmän som kommer till ön tillfälligt för att utreda och rapportera om de sexuella övergrepp som anmälts pågår på ön. Christian kommer med ett uppdrag men också hans kulturella värderingar påverkas och ifrågasätts.

Nu upplevde jag boken som sävlig men den var ändå provocerande i och med att den tog upp ett så känsligt ämne som sexualitet och övergrepp i relation till kulturella betingelser. Boken visar inget ställningstagande men jag upplever hela tiden att jag själv utmanas i att ta ställning och det är jättesvårt! Man kan tycka att etik är att gå på känsla men vems känsla är rätt och när blir en fråga ett anklagande?

Hade jag inte börjat på boken som ljudbok så hade jag nog tyckt bättre om den än vad jag nu gjorde.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s