Det borde finnas regler

Boken Det borde finnas regler av Lina Arvidsson är en ungdomsbok som jag vann på Dagens Bok. Yay!

Det är en gullig bok om Mia som är 14 år, åldern då ungefär allt är fel. Det är skönt att läsa en ungdomsbok där huvudpersonen är ganska normal i den mening hon inte lider av allvarliga problem utan ”bara” är ungdom med alla de problem som det innebär. Mia bor i en håla där aldrig något händer, hon vill bara därifrån. Mia går i åttan och vill bara att tiden skall gå tills hon börjar gymnasiet – där hon och bästisen går studiebesök då och då. För att spana killar och förbereda sig för sitt kommande liv. De förbereder sig också genom att röka och dricka vin, fastän det inte är så gott. Mia är också ful, har omöjligt hår och en mage som sväller och inga som helst bröst. Hur skall någon kunna tycka om henne? Det vet ju alla att killar tycker om tjejer med långt ljust hår, platt mage och stora bröst. Bästisen Mirjam har långt rött hår, stora bröst och karisma. men Mirjam dras till äldre män. Jätteäckligt tycker Mia. Och jag också. Inte så mycket Mirjam då men att en äldre man faktiskt utnyttjar detta. Men det blir aldrig pedofilbok av berättelsen utan man får mer följa Mias tankar om det hela och hur man hanterar något som man tycker är fel och äckligt utan att såra kompisen och undvika verka avundsjuk.

Boken är inte skriven i ren dagboksformat men är berättande ur Mias perspektiv mot läsaren med en del dialog infälld. Självklart innehåller boken första förälskelsen och det är härligt att läsa om Mias reaktioner, som alla andra blir hon stum eller vet inte riktigt vad hon sagt men istället för att beskriva det på ett smörigt romantiskt sätt så reflekterar Mia över hur kärleken gör henne annorlunda och förvirrad. Jag gillar det. Jag gillar också att de ibland gör saker som är barnsliga och är medvetna om detta och lovar inte berätta för nån annan och ibland gör de saker som är barnsliga men de tror att det är vuxet – precis som när man var 14. Och att hon tycker Veckorevyn är vuxet att läsa. Så sött. Det kommer jag ihåg att vi också tyckte, det var en tidning vi alltid skulle prenumerera på.

Kort sagt, en läsvärd bok att känna igen sig i. En ungdomsbok som inte fokuserar på särskild utsatthet eller problematik utan bara just ungdomen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s