Omläsning: Den vita tigern

Malmö Stadsbibliotek säljer numera utgallrade böcker och har jag tur finns det riktiga fynd i hyllan. Sist jag var där hittade jag Den vita tigern. Nu har jag inte bara läst boken och vill ha den, jag köpte faktiskt boken i NY på Strand Bookstore när den var nominerad för Bookerpriset som den vann 2008. Men det är en riktigt bra bok och då får jag habegär samtidigt som jag vill ”rädda” boken från att stå där; utgallrad och till salu för 10 kr. Den förtjänar att bli uppskattad så jag köpte den. Innan jag har bestämt vem som skall få den passade jag på att läsa om den på Världsbokdagen.

20120423-194854.jpg

I Den vita tigern får vi genom ett antal brev, adresserade till kinesiska premiärministern som skall besöka Indien, reda på sanningen om Indiens entreprenörsanda och vägen till framgång. Avsändare är Balram Halwai, en idag framgångsrik entreprenör men en gång en fattig undernådig tjänare från de allra fattigaste delarna av Indien. Breven skrivs under natten och av Balrams ganska irrande men berättande skrivstil förstår förstår vi att han skriver i väntan på att hans affärer skall sätta igång, vid 3-tiden på natten. Breven berättar i kronologisk ordning Belrams uppväxt och liv, men då varje brev är av talande språk så får vi i varje kapitel ta del av ledtrådar till vad som gjort honom till den han är idag och uttalade tips om entreprenörsskap blandat med kritik mot det Indiska samhället som räknas som framåt och växande men som inte ens kan försörja sina innevånare med rent vatten.

Den vita tigern är något som avlas fram bara en gång under varje generation och efter att Belram blivit berömd för sin klipskhet under en skolinspektion får han detta smeknamn, något han tar till sig för att behålla självförtroende och stå upp för sig själv.

Redan i slutet av första brevet/kapitlet förstår vi att något hemskt kommer hända när Belram skriver;

Åtta månader senare skar jag halsen av mr Ashok.

En stark vilja men främst hans uppfinnerikedom gör att Belram klättrar från de allra simplaste arbetsuppgifterna till att bli chaufför hos en av de rikaste familjerna i området. Vidare lyckas han bli utvald följa med sonen i familjen, mr Ashok, som studerat i USA till Dehli för att där vara hans privatchafför.

Belrams glädje och stolthet över vad han åstadkommit sjunker undan under vistelsen i Dehli där han blir mer medveten om klasskillnaderna och de politiska spelen. Han slåss med sina nya insikter om självständighet då han är fostrad till en trogen och lojal slav vars mål i livet är att tjäna sin herre och skapa ett gott rykte för sin familj. Mr Ashok i sin tur slåss med sina USA- inspirerade värderingar om medmänsklighet och rättvisa i ett korrumperat Dehli under framväxt.

Boken är finurligt skriven och Belrams röst är rak och rättfram. Författaren tar upp svåra ämnen utan att skriva läsaren på näsan och många gånger är Belram väldigt provocerade, snudd på rasistiskt, i sina beskrivningar av vad han ser och upplever. En väldigt tänkvärd bok som är intressant att läsa då det inte är faktauppradning utan en historia. De små ledtrådarna till vad som hände när Belram skar halsen av mr Ashok gör också att läsningen drivs framåt så som i en deckare även om vi här vet brott och gärningsman; vad som lockar är motivet – som växer fram i kapitlen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s