Eld; uppföljaren till Cirkeln

Så kom den äntligen, Eld; uppföljaren till Cirkeln. När Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergman Elfgren kom ut ifjol som första del i en tänkt trilogi så blev den oerhört populär. Beskriven som en ungdomsbok (trilogi) med magi och häxor i vardagen blev den älskad inte bara av unga, utan också av vuxna. Författarna har lyckats träffa helt rätt med blandningen av personligheter när de sätter ihop ett gäng tjejer som plötsligt får veta de är häxor och utvalda att stoppa apokalypsen. Förutom övergången från barn till vuxen och svårigheterna som kan uppstå där har tjejerna alla sina egna familje- eller relationsproblem och nu tvingas de dessutom ta ställning till något så udda som magiska krafter. För att stänga dörren till apokalypsen måste tjejerna samarbeta med sina magiska krafter, något som blir tydligare i Eld. Och för att kunna samarbeta behöver de förstå och acceptera varandra, vilket de nu tvingas göra – både fysiskt och psykiskt.

Omslagsbild: Eld

Detta är en efterlängtad uppföljare men så fort jag läst ut den längtar jag efter den avslutande delen. Författarna lyckas skapa en sån spänning att jag bara måste veta vad som kommer hända men jag vill också se hur de kommer knyta ihop säcken och hur karaktärernas privatliv kommer utvecklas. För även om det övergripande temat är magi, så är böckerna väldigt fina beskrivningar av olika personligheter som söker sin identitet och brottas med problem inom familjen och i relation till vänner. I Eld kommer vi ännu närmare tjejerna och när de tvingas samarbeta får vi som läsare se deras karaktärer beskrivna utifrån flera synvinklar. Det är nog här styrkan ligger i böckerna, författarna lyckas fånga tjejerna och som läsare känner man med och för dem, även om de inte alltid är sympatiska.

I Eld får vi veta mer om De Utvaldas (tjejernas samligsnamn) uppdrag men inte allt. Minoo, som var utan uttalad magi och tecken i Cirkeln, får reda på hur det kommer sig hon är en av De Utvalda även om det inte är det svar hon velat ha. De Utvaldas krafter stärks och de lär sig hantera dem bättre. Anna-Karin, som använde sin magi i själviska syften i Cirkeln, blir kontaktad av Rådet för en undersökning om huruvida åtgärder kommer tas. Samhället de bor i blir övertaget av en sekt; Positiva Engelsfors – är detta bara en reaktion på hur mycket befolkningen känner av och söker tröst mot de krafter som cirkulerar i Engelsfors eller är det ett schackdrag av demonerna i slaget om apokalypsens stundande? Det händer mycket i Eld! Det är en tämligen tjock bok som aldrig är trist, jag vänder varje sida med nyfikenhet. Ingen kommer bli besviken, Eld är en mycket bra mellanbok i trilogin som ger djupare förståelse för uppdraget men också om tjejerna karaktärer.

Jag vill tacka Rabén & Sjögren för recexet så jag fick ta del av De Utvaldas strapatser.

Annonser

One thought on “Eld; uppföljaren till Cirkeln

  1. Ping: Nyckeln | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s