Internationell författarscen på Malmö Stadsbibliotek: Tom Rachman

I onsdags så var Tom Rachman på internationell författarscen på Malmö Stadsbibliotek som en del av CPH:LITT. Det var ett tag sedan jag läste Rachmans enda roman – De imperfekta – men trots han är tämligen färsk som författare lockade det ändå att höra honom då jag tyckte om boken. De imperfekta är en roman om en engelskaspråkig tidskrift som publiceras och utges i Rom. Vi följer tidningens uppgång och fall under en tidsperiod som spänner över dryga 50 år. Varvat med kapitlen om tidningens fortlevnad är fristående kapitel om olika personer knytna till tidningen. Dessa personer är vad titeln anspelar på, de är ”The Imperfectionists” – personer med fel och brister. Lite kul att den svenska titeln De imperfekta leker med tempuset imperfekt eftersom både tidningen och karaktärerna vi möter har passerat sin glanstid. Dock var detta inte tanken fick jag reda på i ett forum om boken (på En bokcirkel för alla om jag inte minns fel) där den svenske förläggaren gjorde ett inlägg och sade att han helt enkelt använt sig av en försvenskning av den engelska titeln trots att vi inte har ett sådant ord. Nåja. Boken har charm och värme men gemensamt för samtliga berättelser är att de är sorgliga, vi tar del av personers liv som inte är perfekta.

20120512-001935.jpg

Daniel Sandström, chefredaktör på Sydsvenskan, är kvällens samtalspartner och inleder med att fråga om titeln. Rachman svarar att han finner det mer intressant att läsa om människor med fel och brister än om en perfekt person, varför han själv valde att skriva om dessa. Handlingen utspelar sig på en tidningsredaktion och Rachman har själv erfarenhet från sådana. Dock känner han inte att han påverkats av nutida arbetsplatsskildringar, att valet föll på en redaktion hade mer med att göra att han ville skildra samtidens publicistiska utmaningar med internet som största konkurrent. Att valet föll på en amerikansk redaktion lokaliserad i Europa kom för att Rachman ville använda sig av den nästan isolerade känslan av att befinna sig hemma i det okända. I boken ges det uttryck för att man när man lämnar redaktionen går ut i Italien, som om att man inte befann sig där tidigare. Denna vi och dom-känsla är också något han har fått medhåll på från samtliga länder han besökt i Europa.

Rachman berättar att han tidigt känt han velat skriva en roman men då han inte ansåg sig ha livserfarenhet nog utbildade han sig till och arbetade först som journalist. Han har faktiskt skrivit en roman tidigare men ansåg själv och fick medhåll av vänner som läste den att den inte var bra. Självklart kändes det som ett stort misslyckande men efter ett tag, under en period när han befann sig i Paris, så gav han sig själv ett ultimatum. Han avsatte tid och pengar, hade en idé till ett utkast och gav sig fan på att skriva romanen. Och han klarade det, De imperfekta kom till. Det var en tuff period under vilken han kände sig pressad att prestera även om det inte, som han uttryckte det, rann ut Tolstoy från fingrarna vid tangenterna. Sandström undrade om man kunde dra paralleller till andra författare som skrivit i Paris eller Europa, så som Hemingway men Rachman vill hellre säga han är inspirerad av realisterna än av modernisterna och nämner Tolstoy som en av sina favoriter. Han menar att han vill hellre skriva en tidlös historia som kretsar kring en viss problematik än att ha med tidstypiska referenser. Något han lyckats med tycker jag med tanke på att inga av hans berättelser i romanen behöver tidsbestämmas trots att de gör det.

Det verkar som att Rachman är en väldigt disciplinerad författare och även om han visst kan skämta så känns han väldigt tillrättalagd. Jag får inte den där djupare känslan av förståelse för hans författarskap som jag fått vid tidigare författarträffar. Rachman säger att han inte är någon av sina karaktärer men att samtliga karaktärer har något av honom i sig. Jag tvivlar på att Rachman skulle vara imperfekt dock, han känns väldigt grå om man tänker på vad han själv sade om hur intressant det är att lyssna på någon som inte har några fel eller motgångar. Han är en trevlig man som lyckats helt enkelt.

Avslutningsvis får vi reda på att han snart är färdig med sin andra roman men han vill inte avslöja något om handlingen för denna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s