Två noveller

Collings Förlag är ett Malmöbaserat förlag som är relativt nystartat. I dagsläget har man gett ut två noveller men i pipen ligger en ungdomsroman, den norska vinnaren av Nordiska Litteraturrådets pris och säkert mer.

Jag gillar iden att ge ut en novell i bokformat, det blir en lagom läsdos och man slipper stressen att man måste ta sig tid att läsa eller känna att man försakar annat för att man fastnar i en bok och bara måste läsa vidare. Noveller blir ju annars oftast utgivna i samlingsform men när de ges ut enskilt så är formatet i fysisk form också väldigt lätt – i dubbel bemärkelse.

De två första novellerna Collings Förlag gett ut och som jag fick läsa är;

20120527-202351.jpg

Alter Ego av Adam Hansson, en modern, snabb novell som ger mig Roald Dahl-vibbar. Handlingen kretsar kring Daniel som är Art Director med stora konton. Kanske har han inte vunnit framgång enbart på talang men han trivs som fisken i vattnet på reklambyrån. Han älskar att han är en vandrande schablon och anser sitt yrke vara oerhört prestigefyllt. En dag när de skall landa en stor kund tycker han att han känner igen dennes Brand Manager och därefter tar hans lättjefyllda liv en vändning.

20120527-202518.jpg

Den andra novellen ingår i serien Collings Vintage ”Berättelser som har älskats, glömts, gömts, lagrats och mognat och nu är redo att avnjutas på nytt”. Vad härligt! Jag har höga förväntningar på den här serien efter att ha läst den första; Den nya Isabel av Katherine Mansfield. William veckopendlar till jobbet i London från den stora villan på landsbygden. William trivdes bra i staden men villan var ett önskemål från hustrun som nu lever glada dagar där i ett slags konstnärskollektiv där man tar dagen som den kommer och inte bekymrar sig över var pengarna kommer ifrån. William längtar efter sin älskade Isabel och deras två pojkar men funderar mycket över hur helgerna, när han äntligen får träffa dem, utfaller. Efter den där Parisvistelsen med väninnan är Isabel inte som förr och William får aldrig tid att umgås med den nya Isabel som är ständigt upptagen och omgiven av sina intellektuella vänner. Kan William nå fram till nya Isabel? Och vad vill nya Isabel? En novell om frigörelse och inbillad frigörelse under förväntningarnas påverkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s