Allt detta tillhör mig

Jag kommer inte ihåg var jag hörde talas om Allt detta tillhör mig av Petra Hûlová men jag tror det var en liten notis i någon tidning där man mest skrev om det stora i att en tjeckisk författares bok om kvinnor i Mongoliet vunnit pris för bästa översatta bok i USA. Det räckte för att väcka min uppmärksamhet och jag såg till att låna boken. Och vilken bok! Den är bra på så många plan. Jag vågar säga det är den bästa bok jag läst i år.

Boken handlar alltså om kvinnor i Mongoliet men är ändå en skönlitterär roman med hela fem berättarröster varav en kan ses som huvudkaraktär då hennes inledning utgör nästan hälften av boken samt ett kortare avslut. Samtliga kvinnor är släkt, Zaja som är berättarrösten större delen av boken, två av hennes systrar, deras mor och Zajas dotter. Det blir ett jättefint samlat porträtt av kvinnorna när de alla tangerar samma händelser och framför allt relationerna dem emellan. De olika rösterna, deras karaktär som visar sig i berättandet och deras syn på uppväxt och relationer ger insikt till att det aldrig finns enbart en sida av saken.

20120528-115209.jpg

Naturbeskrivningarna av det karga men vackra landskapet i Mongoliet är där genom deras ögon, liksom det ganska hårda livet i öknen och på steppen där man har sin geer och inte mycket av moderna hjälpmedel. Livet i öknen och på steppen är ensamt och isolerat. Zaja och en av systrarna tar sig till staden, Ulaan Batoor och beskrivningen av en stad i uppväxt och i konflikt med naturen och kulturen är fantastisk. Men också här upplever de ensamheten. Zajas dotter växer upp i staden och tvingas till sommarvistelse hos mormor i geeren. Det blir en annan syn på traditioner och närheten till naturen. Samtidigt som kvinnorna har en tämligen stark ställning – även om de förväntas ta hand om barn, matlagning och geer så kan de utföra männens sysslor och deltaga i kraftutövningar, som att tämja hästar, på samma villkor – så visas också kvinnoförtryck i form av våldtäkt och prostitution.

Genom kvinnornas berättelser följer vi vad som är viktigt i livet för var och en av dem och mycket kretsar kring kärlek och känslan av att finna sig själv i förhållandet till någon annan. Men det är ingen chicklit eller romantisk bok, snarare en roman om människans styrka och svaghet när det kommer till kärlek och den ofrånkomliga livets gång med reproduktion. Det allra bästa med boken är att den trots skildrandet av ett land långt från Sverige och en kultur som skiljer sig från vår ändå håller sig på en nivå att den känns som att den kunde utspela sig var som helst. Det måste vara författarens sätt att använda sig av språket och känslorna som kommer igenom och tar över, allt ur kvinnligt perspektiv. Jag älskar det faktum att männen som figurerar i romanen beskrivs utifrån relationerna till kvinnorna och två av männen kommer vi därigenom riktigt nära och upplever dem och deras känslor. Från ett kvinnligt berättarperspektiv.

Det finns egentligen jättemycket mer att säga om den här romanen, den tar även upp Mongoliets historia i form av förtryck under Kina och Ryssland, den nationella stoltheten som finns och som föder rasism. Gammal religion som fortfarande lever och utövas, kloka gummor och shamaner. Samspelet med naturen och utsattheten i detta samspel. Och det västerländska moderna samhället som krockar med ett lands kultur som inte tillåts anpassas i egen takt. Men allt detta är kulisser till den verkliga historien, som ligger i kvinnornas öden.

Annonser

One thought on “Allt detta tillhör mig

  1. Ping: Skynda fynda! Julbokmarknader och bokbasarer « Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s