När skönheten kom till Bro

Den trettonde boken om Maria Wern, kriminalpolis på Gotland; När skönheten kom till Bro av Anna Jansson är en helt ok svensk deckare. Det är inga större överraskningar men väldigt många inblandade som har någon form av relation till de arbetande inom polisen. Anna Jansson är nog en av de deckarförfattare som låter sina poliskaraktärer vara mest inblandade i brotten på ett personligt plan. Kanske för att hon håller till på en tämligen liten ort, Gotland, och måste därmed både återanvända tidigare karaktärer och låta brottsbekämparna interagera med offer och gärningsmän.

20120601-185128.jpg

På väg hem och med hopp om att äntligen lösa sina problem blir Blanka påkörd och totalt invalidiserad, oförmögen att kommunicera. Hon hamnar så småningom på ett vårdboende samtidigt som relationen mellan hennes make och dotter blir allt sämre i deras förtvivlan. Kvinnan som asfull påträffades i bilen som körde på Blanka tar efter sin rehabilitering tillbaka erkännandet och menar att hon inte körde bilen. Kvinnan är fru till Marias nära vän och en gång flört Jonathan. När Jonathan hittar henne död, mördad, uppstår slitningar dem emellan och Maria kopplas av fallet. Misstankarna riktas mot Jonathan. Samtidigt försvinner Blankas dotter Malva efter en lajvspelsnatt, hon har varit i kontakt med Marias son Emil och uttryckt rädsla. Hon har upplevt något hemskt på mammans boende när hon besökte henne. Lajvspelsgruppen är inledningsvis tysta om informationen att Malva deltagit, en del av otänksamhet men det visar sig att det finns de med kännedom om gruppen som också är inblandade i Blankas öde och omständigheter.

Mest imponerad blir jag av lajvdpels-scenerna. Jag har aldrig deltagit i något lajv men det känns som att Anna Jansson gjort en bra underlagsundersökning och scenerna känns äkta. Det är också intressant läsa om Maria och andras problematik med tystnadsplikt gentemot vänner och hur de hanterar inblandning på nära håll när det blir personligt även om jag kan känna det är lite väl lägligt alla känner en polis.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s