Skuggland

När jag läste om Skuggland av Jonas Brun tyckte jag den lät läskig, två pojkar försvinner i natten. Men den är inte alls läskig på det sätt jag trodde den skulle vara. Förvisso försvinner två pojkar för att aldrig komma tillbaka och deras öden förblir okända, men även om tanken på detta är läskigt i sig så är det inte vad boken handlar om. Eller visst, den ena pojkens försvinnande innebär ett abrupt slut på en vänskap som höll på att dö och den som blev kvar lever med detta oavslutade avslut in i vuxen ålder.

Erik och Erik är två pojkar som verkligen levde upp till uttrycket ler och långhalm. Från den dag de sågs, någon gång innan skolstart till nån gång i femte klass – när en tredje pojke träder in och förändrar vänskapen – är de näst intill oskiljaktiga, ibland tas de till och med för bröder. Pojkarna går i varandras hus som hemma och kan varandras sinnesstämmningar, ibland behövs inte ens ord. Den ena Erik, bokens röst och den pojke som blev kvar bor i ett designat hus men känner sig ensam i familjen där föräldrarnas kärlek är störst av allt och inte riktigt släpper in Erik. Bäste vännen och grannen Erik kan uppskatta tystnaden och ensamheten hos Erik 1 då han själv lever med en bullrig mamma och två livliga tonårsstorasystrar. Erik 1 älskar att vara hos Erik 2 för att känna värme och livlighet. Men också för att Erik 2 har så många fräcka saker som kommer från den frånvarande pappan som arbetar på ambassad i Asien.

20120617-091535.jpg

Boken utspelar sig växelvis i Erik 1s nutida tankar när ett skelett upptäcks i hans barndomsområde och man spekulerar i att det kan vara en av de försvunna pojkarna. Växelvis får vi återblickar till året innan Erik 2 försvann och deras vänskap som sattes på prov när de närmade sig puberteten och utvecklade sina vidare personligheter. Den nära vänskap som beskrivs är en vänskap som jag känner igen och som jag mest upplevt mellan flickor, bästisparet. Det är jättefint att läsa om en så pass känslig vänskap pojkar emellan. Samtidigt så kan bästisparets vänskap bli väldigt utlämnande när den tar slut, utan den så nära vännen blir personen halv och ses också som halv av andra som alltid definierat bästisarna som en enhet. Därför blir det så väldigt smärtsamt när en ny pojke börjar i klassen och slår in en kil i Erik och Eriks vänskap, även om vänskapen ifrågasatts tidigare var den absolut inte slut. De växte ifrån varandra men Erik 1 hann inte komma över Erik 2s förräderi innan han försvann och det blev därför något som alltid följt honom, deras oavslutade avslut.

För att visa på hur nära de var och hur hemskt det är att bli lämnad (kvar) berättar Erik 1 i nutid spegelhistorier kring deras vänskap, det är sagor, berättelser och fakta som alla balanserar mellan fin kamratskap och sjuklig kärlek. Det är ett jättebra drag av författaren att berätta dessa spegelhistorier, de ger verkligen en djupare känsla för Erik 1s känslor kring Erik 2 och vänskapen.

Det är en lugn fin berättelse om Eriks uppgörelse med det förflutna och hans avsaknad av sin kärlek, like och backup.

Adlibris
Bokus

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s