Lyckostigen

En bokcirkel till online! Den här gången var det Boktipset.se som testade att twittercirkla på boken Lyckostigen av Anna Fredriksson. Vi som anmält oss fick boken heskickad och den 18/6 sågs vi på twitter och använde taggen #Lyckostigen för att se varandras tweets. Jag valde att använda datorn även om jag brukar använda telefonen till det mesta, framför allt twitter – kände att här kan det bli svårt hänga med på begränsat utrymme och de begränsningar en app ofta har. Det blev lite flurigt som när man chattar i grupp, man svarar och kastar ur sig frågor hej vilt utan struktur. Men då var det tur att twitter är så avancerat det är, i gränssnittet jag använde kunde jag filterera på #Lyckostigen, se när tråden uppdaterades – och det bästa av allt – se konversationer. Det är väl det som är värsta på gruppchat, att man inte ser vilken fråga som svaras på. Så det funkade rätt bra, tekniskt att twittercirkla, det gäller att hitta rätt inställning/gränssnitt så löser det sig. Författaren var med så det blev spännande. Många uttryckte sitt gillande om boken och jag tror den fick mest beröm för hur väl utformade de tre karaktärerna var, att hon vågat ge sig på ämnet klassresa och välgjort research. Boktipset var också med och ställde en del bra frågor till författaren, hur hon fått iden osv.. Tiden gick ohyggligt fort, en timme gick på nolltid, förmodligen för att man (läs jag) hade så många tweets att läsa igenom. I en fysisk bokcirkel blir det ju inte samma redundans när man pratar i tur och ordning. Jag tycker det var både positivt och negativt, det kom upp många ämnen men inga ämnen gick riktigt på djupet.

Jag fick lämna efter en timme och twittercirkeln fortsatte ett tag till, kl 21 var den avslutad och jag samlade alla tweets #Lyckostigen då, de finns som pdf nedan
Alla tweets #Lyckostigen Twittercirkel

Jag tyckte också att boken var riktigt bra. När jag läste baksidetexten som berättade att Johanna levde mindre lycklig på Lyckostigen en dag blir snorrik och köper lägenhet i ex-mannen och hans nya respektives hus och ”tvingar” honom dela barnens vårdnad så var jag rädd det skulle vara en uppdaterad svensk Hondjävuls liv och lustar. Örk, tänkte jag, kom på nåt nytt. Men så var det inte alls. Boken berättas ur tre personers talan;
Johanna, ensamstående mamma med ekonomiska problem men som verkar trivas väldigt bra som behandlingsassistent. Hon har det kämpigt och misstänker att yngsta tonårsdottern har problem med utanförsskap på skolan.
Kalle/Calle, Johannas ex som flyttat till Stockholm och som arbetar hårt att framstå som någon annan än den han var. Arbetar nu som tandläkare och kan unna sig mycket men tar samtidigt in socialfall till praktiken. Även om det inte är pro bono så är det lite good will och inte det som drar in de stora pengarna.
Fanny, Calles nya kärlek. En intellektuell tjej med rötter i överklassen, eller övre medelklassen som hon uttrycker det. Hon är nöjd med livet med Calle men kan irritera sig på att han ständigt söker mer och försöker för mycket, något hennes vänner inte är sena att påpeka för henne.

Den stora händelsen i boken är alltså att Johanna plötsligt blir mångmiljonär och uppfyller sin önskan; att barnen skall få spendera mer tid med sin pappa. Därför köper hon sonika en lägenhet och flyttar med barnen till Calle och Fannys bostadsförening i Stockholm. Det blir såklart en drastisk förändring för alla. Plötsligt skall Calle förhålla sig till sina barn varannan vecka istället för var tredje helg och Fanny blir bonusmamma hastigt och lustigt. För barnen är storstadsflytten inte av ondo men det är såklart en stor förändring. Johanna själv, som gjorde valet och genomförde flytten, får även hon känna på förändringar och kämpar för att anpassa sig.

Som sades i twittercirkeln så gör Anna Fredriksson fina porträtt här, även om det finns karaktärsdrag som kan kännas tveksamma så ges en bra bakgrund till dessa och jag tycker att man kommer karaktärerna nära. Boken är uppdelead så att varje person får varsit långre avsnitt för att sluta med en slags sammanfattning där alla tre kommer till tals, omväxlande. Därför lär man först känna Johanna, sedan Calle och till sista Fanny. Därigenom har man lite förutfattade meningar om Fanny genom de andras berättelse, likaså har man en djupare förståelse för Fannys syn på Johanna – då man redan känner henne så att säga. Det kan låta som en lyckohändelse, plötsligt blir fattiga mamman rik, barnen får umgås med pappa, pappa får umgås med sina barn. Men det som är så bra är att Fredriksson inte backar för att beskriva det svåra i det hela, allt är inte lätt och lyckligt. Hur hanterar man så mycket pengar helt plötsligt, vad gör det med dig som person? Och hur uppfattar andra dig? Hur tar man igen åratal av sina barns uppväxt och lär känna dem när man bara haft dem i pereferin tidigare. Och vad spelar status och pengar för roll i ett förhållande? Vem bestämmer vad som betyder något i ett förhållande?

I efterhand så vet jag inte om jag kan säga att någon av personerna har utvecklats mer än de andra, kanske Calle då, som jag tror tjänade mest på det hela. Alla tre har fått ta itu med sig själva och sin syn på sig själva när de tvingas till djupare interaktion tack vare lottovinsten. En riktigt bra och förvånandsvärt lättläst bok med tanke på de svåra ämnen som kommer upp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s