Den vita frun

Vilket superläckert omslag det är till boken Den vita frun av Frida Skybäck, jag älskar glitter och flärd. Jag kan tala om att omslagsbilden faktiskt kommer igen i boken också, i ord alltså.

20120705-143516.jpg

Men annars är det inte överdrivet mycket flärd, vilket gör att boken känns realistisk. Den utspelar sig senare delen av 1700-talet på Skånska landsbygden, på Borgeby Slott. Dessa skånska små slott som mer ser ut som finare herrgårdar än de slott jag tänker på när jag tänker slott. Men adeln eller godsägarna hade det inte så gott ställt att de rullade sig i pengar, överflödet visade sig kanske mer i att de kunde unna sig, ha tjänstefolk och äta sig mätta.

Titeln kan kännas familjär och de flesta slott eller gamla större gods har nog en skröna om en vit fru som hemsöker stället. Så också Borgeby slott, även om just den här historien är fiktiv. Huvudkaraktären i boken är Maria, en ung kammarjungfru utan familj eller bakgrund, som får följa med matmor Fru Bielke och hennes – med Maria jämnåriga – dotter Juliana från Stockholm till Borgeby slott för att umgås med potentiella friare till Juliana. Maria må komma i skymundan för den utåtriktade Juliana (som ändå verkar söt och trevligt, sin ganska snäpiga mamma till trots) men är ändå en ung dam med huvudet på skaft och skinn på näsan. Juliana frotterar sig med de unga männen och genom henne får jag ta del av flärden när hon klär upp sig i klänningar av sköna material och smycken av ädla stenar. Maria känner sig något utanför och vet inte riktigt hur hon skall bete sig, medbjuden som hon är men inte i ”samma rang” som de andra. Men den där unge Herr Rosenhielm är allt bra stilig trots sin butterhet och verkar det inte som att han ibland granskar Maria när han inte tror att hon ser? Jo, även Maria kan känna pirret i magen även om hon inte tror sig vara värdig en man av rang. Men Maria känner också oro i magen, från första början när de kom till Borgeby slott har hon känt sig egendomligt iakttagen och i kammaren i den ensliga utbyggnaden hon sover i händer det mystiska saker. När hon får reda på att Borgeby slott har en egen gengångare, den vita frun, blir det riktigt obekvämt med tanke på de händelser Maria utsätts för.

Parallellt med Marias besök på Borgeby slott får vi i dagboksform följa en ung, sjuklig och olycklig kvinnas dagar 20 år tidigare, på Borgeby slott. Kvinnan hålls mer eller mindre inspärrad av sin elaka svärmor och hon vågar inte berätta för någon, förutom för pigan Malin, hur dålig hon faktiskt är. Kan det vara den skamliga, dödliga, veneriska sjukdomen hon fått? Tänk om hon smittar sitt nyfödda flickebarn som hon inte vågar lämna en minut i rädsla att svärmodern skall ”ta över henne”. Det är ganska självklart att den äldre historien är den vita fruns historia, en bakgrund till vad som sker på Borgeby slott.

Jag hade turen att få träffa Frida Skybäck och få ett signerat exemplar av boken på Bokia Center Syd. Skybäck berättade då lite kort om sin bakgrund och hur hon kom in på att skriva och hur hon hittade sig genre. Nilmas bokhylla har gjort en mini-intervju med Skybäck inför släppet av Den vita frun som ger ungefär samma inblick. Skybäck är också historielärare och det märks att det är fin research för boken. Jag gillar även de små tidstypiska detaljerna som påverkan av det franska hovet på adeln i Sverige när de blandar in franska uttryck i talet eller när Marias tankar går som ett vattenhjul som driver runt. Boken är också väldigt tidstypisk som kärlekshistoria där händelserna följer ett klassiskt schema som återfinns hos Jane Austen och Brontë-systrarnas böcker. Även om de skall anses ha skrivit om egensinnade kvinnor så är det inga kvinnobeskrivningar jag hade accepterat i en modern roman (men tyvärr ändå möter ibland, gömd bakom väskor och högklackat i chick-litt) men för att göra det trovärdigt så var ju kvinnans roll tyvärr begränsad på den tiden. Trots att Maria har sunda tankar om självständighet och jämlikhet så är hon fångad i samtidens romantiska syn på givande män och mottagande kvinnor.

Adlibris
Bokus
Fritz Ståhl

1 tanke på “Den vita frun

  1. Pingback: Norrsken | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s