En tid för mirakel

Det är en mångbottnad titel; En tid för mirakel. Julia är tolv år och tolv år är en tid för mirakel, på väg in i tonåren där kroppar och personligheter upptäcks och förändras. Samtidigt så lever vi idag i en tid för mirakel där robotar utför mycket av vårt arbete, där vi kan klona får och skapa läkemedel mot sjukdomar och bota handikapp. Och plötsligt i boken så händer något ofattbart, en insaktning av jordens rotation som ger utslag på tyngdkraft och magnetfält, förutom dyngsrytmens förskjutning.

20120716-234347.jpg

När insaktningen blir officiellt erkänd är Julia en trygg tjej i Kalifornien med bästis och hemlig förälskelse. Insaktningen skapar förvirring, många förutser jordens undergång och troende skapar sekter av olika slag medan andra börjar bunkra mat och vatten. Efter en tids förvirring återgår man så smått till vardagen och försöker anpassa sig jordens långsamma rörelse. Man antar en ”klocktid” och satsar på forskning för att säkerställa tillgång på mat. Men samtidigt som man söker svar på vad som hänt fortsätter insaktningen och konsekvenserna av denna, utan att människan kan göra något åt det. Julias bästis försvinner till Utah och Julia blir väldigt ensam. Hennes mamma är en orolig själ och det uppstår spänningar mellan henne och den rationella pappan, Julia känner av problematiken och är bekymrad över hur hon tar efter sin mamma. Men så visar drömkillen Seth intresse och livet har sina toppar trots allt.

Det är en lugn och stillsam beskrivning av händelser som ofrånkomligen leder mot en apokalyps. Då insaktningen kommit smygande och fortsätter öka i ett, relativt sett, långsamt tempo så är det en berättelse om människans förmåga att hoppas på lösning samtidigt som den visar på hur utsatta vi är, beroende av naturkunskapen som vi känner den och av den teknik vi arbetat fram. Insaktningen kan aldrig spåras till människans användning av jordens resurser men är genom att peka på vårt slöseri och lättsinnighet ändå en kritik av den konsumtion av resurser vi idag för.

Genom Julias ögon upplever vi en märklig tid och då Julia är så ung är det en oskyldig betraktelse utan förutfattade åsikter och med nyfikenhet istället för fördömmande.

Adlibris
Bokus
CDON.COM
Fritz Ståhl

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s