Vackra lögner

När Helena på Dark places hyllade Lisa Unger så bestämde jag mig för att läsa henne. Fick tag på Vackra lögner på biblioteket och förväntade mig nåt riktigt bra.

Historien som boken bygger på är rätt bra

Tänk om din familj är en annan än den du tror…
Tänk om ditt liv endast är en samling vackra lögner…

Efter att Ridley utfört ett vardagshjältedåd cirkulerar hennes namn och bild i media. Kort därefter blir hon kontaktad genom ett brev med en bild, ett telefonnummer och det kryptiska meddelandet ”Är du min dotter?”. Först låter Ridley det hela bero men det gnager ändå i henne. Efter att hon öppnat upp och berättat om brevet och märkliga minnen hon plockar fram för sin oemotståndlige nya granne Jack och får ett brev till (!) så bestämmer hon sig för att följa upp frågan. Med Jacks hjälp. För de har blivit ett, Ridley har aldrig känt sån samhörighet eller åtrå tidigare, trots att hon inget vet om Jack. När de spårat avsändaren av bilden så börjar saker spåra ut och det blir en ganska invecklad historia där Ridley måste omvärdera allt hon trodde var sant om sina nära och kära. Ljuger hennes föräldrar? Varför är hennes mamma så distanserad? Är hennes bror verkligen hennes bror och varför började han missbruka? Vad sysslade snälle ensamme rike farbror Max med? Och vem är Jack och vad vill han med Ridley? Så slänger vi in en ex-fästman, som Ridley fortfarande är god vän med och som liksom Ridleys pappa arbetar mycket som läkarvolontär – och hans mamma sjuksköterskan, som Ridley kanske hellre skulle haft som mamma och som kanske älskade Max.

Handlingen utspelar sig i NY och det är mysbeskrivningar av ABC-staden i lower east side som håller på att gentrifieras. Jag gillar själv området och blandningen av det ruffa och hippa kaffebarer och beskrivningarna känns genuina för nån som älskar staden. Vi får också en hel del insyn i Safe Haven-lagen som innebär att föräldrar kan lämna ifrån sig sina barn på ett säkert ställe (anslutna sjukhus, polisstationer etc) utan frågor. Om de inte återvänder inom en viss tid så adopteras barnen bort. Lagen kom till för att barn som far illa inte skall behöva stanna i ett hem utan kärlek samt för att undvika övergivna barn i containrar eller andra ställen där de kan mista livet innan någon lägger märke till dem. Föräldrarna har också en viss ångertid och kan få stöd om de vill klara upp sitt liv och fortsätta med sin familj. Men lagen är kontroversiell trots antagen i samtliga stater och det finns vissa etiska betänksamheter, varav boken kanske inte direkt diskuterar några men i alla fall gör läsaren uppmärksam på att det finns två sidor av allt.

Trots detta skulle jag ge boken lågt betyg. Det är på grund av huvudkaraktären Ridley och sättet boken är skriven på. Jag har inga som helst problem med översättningen men boken är skriven som att Ridley vänder sig till läsaren och berättar allt som sker. Hon resonerar, eller ”tänker högt”, en hel del och visst är det autentiskt hon inte alltid är logisk men det blir en massa tröttsamma oväsentligheter. En del ingående resonemang som aldrig leder nån vart och en del trådar hon går vidare med som aldrig leder nån vart eller som är felaktiga – här känner jag mig som läsare lurad, jag har läst en massa sidor som inte ens gav något till historien. Varför undrar jag, tar man med sådant? Sen är Ridley visserligen en trevlig tjej men väldigt barnslig för sina 30+ som hon är. Och förhållandet med Jake må vara byggt på osäkra grunder med Ridley bidrar själv med att vara en jobbig apa. Hon beter sig barnsligt och bortskämt mot de flesta i boken och reflekterar över det i sina inre monologer men det blir bara tramsiga bortförklaringar för att rättfärdiga sitt beteende.

Så, en intressant historia, ganska mycket action och fina miljöbeskrivningar men inget som helst djup i Vackra lögner. Det är Lisa Ungers debut och kanske har hon blivit bättre men det finns för många andra böcker att läsa för att jag skall ge henne en chans till.

Adlibris
Bokus

Annonser

3 thoughts on “Vackra lögner

  1. Har inte läst Vackra lögner (än) men det låter som om Lisa Unger utvecklats en hel del efter debuten. Känner mig alltid lite fånigt ”skyldig” när jag hyllat en författare och någon läser och får sina förväntningar nerkastade i diket. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s