Välkommen hem

Jag vann två ungdomsböcker hos Bokhora och läste tidigare Ida Pyks debut. Nu har jag läst den andra boken, bokhoran Johanna Lindbäcks Välkommen hem, som var riktigt bra. Tyvärr vann jag den äldre upplagan utan nytt kapitel och de extrascener som pocketupplagan lockar med, men men. Det är en sån där ungdomsbok som är ganska lågmäld och jag tror många kan känna igen sig i. Det är vardagsproblem och handlar om att hitta sig själv och acceptera sin personlighet. Det är inga problem med missbruk, övergrepp eller djup depression men nog så intressant ändå.

Sara har tagit chansen att gå första året i Svenska skolan i London – för att starta sitt liv som hon säger – och kommer i bokens början hem igen. Året har varit bra och Sara har lärt sig ”small talk”, att även de som man inte vid första anblicken tror är intressanta kan bli väldigt nära vänner och hur man fördriver dagar då man inte har något att göra. Nu, hemma, skall hon sommarjobba innan hon börjar tvåan. Träffa gamla tjejgänget och ex-killen Mattias. Just Mattias har hon tänk mycket på och hur det skall gå. De gjorde slut på Saras initiativ när hon åkte till London och han blev väldigt sårad. Sara var också ledsen men mer över att lämna en gammal vän, för Mattias hade länge varit där, som vän innan de blev tillsammans, då han är tvillingbror till barndomsbästisen och grannen Bella. Det blir konstlat med Mattias och i förlängningen med Bella, ingen av dem vet riktigt hur de skall förhålla sig till varandra. Det blir också lite konstlat när Sara börjar skolan. Hon har fått nya värderingar under året borta och gamla kärngänget är splittrat även om de visst hänger ibland. På det hela går det ganska bra för Sara att anpassa sig men det skaver lite, framförallt när hon tänker på Mattias.

En dag hamnar hon på jiujitsuträning då hon inte riktigt orkat hänga med kompisarna, lite trött på deras snack som hon blir ibland. På träningen är den nyinflyttade grannen Adrian som Sara inte riktigt kan komma underfund med, är han ironisk med glimten i ögat eller bara en jobbig kuf. Sara blir själv förvånad när hon fortsätter med jiujitsun men nog spelar Adrians retfulla pepp in och med tiden börjar de umgås och blir bra vänner. Och då får Sara griller i huvudet, får man tycka en kompis är snygg? Får man bli kåt när man ser en kompis magrutor? Och hur skall det gå med Mattias egentligen?

Sara är en ganska ältande tjej som trots hon verkar vara stabil kan bli väldigt osäker när det gäller andras tankar om henne. Hög igenkänningsfaktor för alla ungdomar 🙂
Med tanke på att jag brukar avsky allt vad Johanna Lindbäck rekommenderar på bokhora är det förvånande att jag gillar hennes böcker och författarskap. Det här är den tredje av hennes böcker jag läser och jag gillar dem alla och tycker hon skriver träffsäkert om ungdomar och de där små problemen som känns så stora.

20120729-202852.jpg

Adlibris
Bokus
CDON.COM

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s