Till offer åt Molok

Den femte boken om juristen och åklagaren Rebecka Martinsson som verkar i norrländsk miljö; Till offer åt Molok av Åsa Larsson. Molok är en gammal babylonisk Gud till vilken även barn offrades. Detta är vad Larsson haft i åtanke för plotten i den här boken ”Att offra barn för framgång, för denna världens ära”. Ett barn är ganska centralt i handlingen, sjuårige Marcus som traumatiserad tas hand om av hudföraren och polisen Christer efter att hans farmor blivit mördad i hemmet och Marcus gömt sig i en koja i skogen. Marcus bodde hos farmor efter att hans pappa blev ihjälkörd och hans mamma startat ny familj och mer eller mindre glömt Marcus. Nu är han ensam och närmaste släkting är farmors kusin Maja som tillfälligt befinner sig i Kiruna för att ta avsked av sin mamma som ligger på hospis. Maja har inte mycket att komma med i polisutredningen verkar det som, Marcus farmor var numera nykter alkoholist men med ett rykte om sig att vara både full och lössläppt. Många rynkade på näsan och viskade bakom hennes rygg men det handlade nog snarare om förakt än hat. Maja verkar dock ha mer att säga till Rebecka privat då hon kände hennes föräldrar. Rebecka vill helst inte höra, vill inte tänka på sina föräldrar. Men inte skall Rebecka behöva prata med Maja – hon blir bortkopplad från fallet då äregirige von Post menar på jäv då hon bor i samma by som den avlidne. Rebecka ilsknar till och tar snabbt ut all sin semester. Ledig kan hon göra vad hon vill och hennes känsla säger henne att något i Marcus sorgliga familjehistoria behöver tittas närmare på. Farmor mördad, pappa ihjälkörd av smitare, farmors far uppäten av en björn och hans mamma i sin tur mördad skolfröken med rykte att ha fått sin oäkting med självaste disponent Lundbohm – grundare av Kiruna. När Christer, som tar hand om Marcus då Maja har annat att tänka på den här tiden och som Marcus känner sig väldigt trygg med, misstänker att någon är ute efter Marcus med så stärks Rebeckas känsla och hon forskar lite på sidan om. Och hittar så klart indicier som pekar åt annat håll än det svartsjukedråp Marcus farmors död verkar vara.

Parallellt följer vi en dåtida berättelse om kärlekshistorien mellan disponent Lundbohm och den nyinflyttade skolfröken Elina samt om de orättvisor och fattigdom som trots allt fanns i municipalsamhället Kiruna under första världskrigets tid. Elina är en modern kvinna som vill försörja sig själv och med Ellen Key som förebild har hon högre mål än giftermål som självförverkligande. Elina blir en omtyckt lärarinna och omsvärmad av kavaljerer men inte alla ser blitt på en kvinna som lever så självständigt under den tiden. Elina är ju också den första i raden av Marcus ättlingar som går ett våldsamt öde till mötes. Troligen ligger det något i Rebeckas känsla att det inte är en slump och att svaret finns i historien.

20120818-160358.jpg

Rebecka är numera bofast i samhället och verksam som åklagare i Kiruna. Hon har fortfarande sin pojkvän i Stockholm, ett långdistansförhållande som tär ju mer Rebecka rotar sig i sitt ursprungs hemtrakter. Rebecka är en tämligen tuff tjej som fått stå ut med mycket i tidigare böcker men som ännu inte gjort upp med sitt förflutna och sina föräldrars svek i barndomen. Hon harvar ändå på och har sin lilla krets av ”godkända” vänner där grannen Sivving och Christer är de främsta. Men det verkar som att polisen Anna-Maria kommer henne närmre också, inte minst genom deras gemensamma avsky för von Post och deras inbyggda patos. Men Rebecka är samtidigt skör. Senaste årens händelser har tagit hårt på henne och även om hon bestämt sig för Kiruna så är hon långt ifrån säker på något annat i sitt liv. Det skulle vara kärleken till hundarna då. Rebecka och Christer umgås ofta och passar varandras hundar. Hundarna spelar också roll i rehabiliteringen för Marcus och liksom Rebecka och de andra har vi läsare lärt känna hundarna minst lika väl i tidigare böcker. De är trofasta och kloka, som kattälskare smälter till och med jag ändå av deras sätt att finnas där för den som behöver tröst och deras osvikliga sinne för goda respektive dåliga personligheter. Det är besvärligt när man kommer bok-karaktärer nära ifall det skulle hända dem något. Larsson har en förmåga att skriva så att man gillar hennes karaktärer och bara vill dem väl. Det är inga detaljerade polisarbeten och inte mycket action, mer väderbeskrivningar och norrländsk mat, men ändå så blir det spännande. För jag vill veta om Rebecka kan komma över sin ilska över att ha blivit bortpetad, jag vill se om Christer kan tygla sin förälskelse i upptagna Rebecka, jag vill veta mer om Rebeckas bakgrund och jag vill veta vad som hände Elina för så många år sedan. Trots ganska tunga ämnen och olyckliga människor skriver Larsson
så lätt utan att bagatellisera att man slukar boken (om än med en klump i magen).

Adlibris

Bokus

CDON.COM

Fritz Ståhl

Annonser

One thought on “Till offer åt Molok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s