Rekviem för en vanskapt

En romandebut av en författare som tidigare gett ut reportageböcker och lyrik. Jag brukar inte tycka om biografier men när jag läste om Rekviem för en vanskapt av Mattias Hagberg så lät den så sorglig och intressant att jag bad om ett recex. Med den erfarenhet Hagberg har av reportageböcker så är historien i den här boken väl understödd med fakta även om det är en skönlitterär bok. Hagbergs lyriska drag kan nog ha bidragit till hur vackert boken är skriven. Som titeln anger är det en rekviem och styckesindelningen är uppbyggd som en dödsmässa för evig vila. Jag gillar det, tycker om när författaren lägger ned omtanke och arbete med skriften och inte enbart innehållet.

Rekviem för en vanskapt

Romanen handlar om två saker främst, Stor-Stinas liv som jättekvinna och det utanförskap som det skapade. Samt om fascinationen för det annorlunda vi människor har och som för inte alltför länge sedan ledde till rasbiologiska studier, även i Sverige. Jag tror att de flesta idag är medvetna om men inte riktigt vill kännas vid att Sverige en gång i tiden var tämligen framstående inom rasforskning. När naturvetenskapen började ifrågasätta kyrkans idéer om ursprung låg Sverige i framkant med ett öppet sinne, något som inte bara gav positiv efterklang. I längtan efter att finna vetenskapliga förklaringar blev en del forskare besatta av rasbiologin och önskade kunna koppla själ och intellekt till art. I den här boken träffar vi en svensk professor som genom att undersöka Stor-Stinas efterlevor ville finna förklaring till det abnormt avvikande. Vi träffar också andra i Europa framstående forskare som på olika sätt kommit över vanskapta eller avvikande kroppar för examination. Dissikeringarna och föreläsningarna kring dessa människor är vackert och smärtfyllt beskrivna, som från ovan betraktat där objektifieringen av dessa människor blir synliggjord och därmed skapar en känsla av sorg och vanmakt hos läsaren.

Men det är inte enbart vetenskapen som är intresserade av Stor-Stina och andra avvikande kroppar under den här tiden. Stor-Stina erbjuds pengar för att resa runt och visa upp sig i ett sällskap av ”freaks”. De återblickar Stor-Stina ger från de här resorna är också de hemska, främst för att hon uttrycker tomhet snarare än ilska över de blickar som ständigt förföljer henne. Men också för hur hon och de andra i uppvisningsföreställningen behandlas av arrangörer och hur de framställs som mindre vetande än vad de är, för att locka publik. Och det faktum att de är där frivilligt, att de låter sig köpas för att de inte har någon annan väg att gå, de är inte önskvärda för annat än att visa upp sina abnormiteter. Vad gör det med en människas självkänsla?

Hagberg låter läsaren träffa Stor-Stinas familj och ta del av deras öde som påverkas av Stor-Stinas ökändhet. I ett nyligen kristnat samesamhälle väcker hennes storlek frågor där dåtiden lägger skuld och skam på både Stor-Stina och hennes föräldrar. Trots den kristna tron är folk rädda för trolldom och vill inte beblanda sig med dem fastän paradoxalt nog gammal tro snarare pekar på välsignelse än förbannelse. Jag blir berörd av den kärlek som Stor-Stinas föräldrar visar och den kamp mot sin gammeldags tro prosten i samhället för. Jag hoppas innerligt att det var så det var, att hon blev accepterad och inte helt utstött av de närmsta i alla fall.

Trots den otäcka fakta boken grundar sig på, vetenskaplig och folklig okunskap och misstro, är det en fin berättelse och en värdig rekviem för Stor-Stina. Det var min nyfikenhet på det ovanliga som väckte mitt intresse för romanen och jag skäms när jag läser om vad nyfikenhet kan leda till men jag är glad att jag får ta del av den här berättelsen som en slags upprättelse för en av personerna som drabbades. Liksom andra tunga händelser i vår historia bör vi inte glömma och förneka utan söka försoning och undvika upprepning.

Adlibris
Bokus
Fritz Ståhl
CDON.COM
Ginza

Annonser

3 thoughts on “Rekviem för en vanskapt

  1. Ping: Avvikande människor i en annan tid | Svensson

  2. Ping: Rekviem för en vanskapt | Tystnad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s