I stundens hetta

Jag hittade nyaste Viveca Sten på biblioteket och då Morden i Sandhamn är en av de serier jag följer lånade jag I studens hetta och läste.  Morden i Sandhamn är en av de där svenska deckarserier som är nästan mysiga att läsa, de är inte så fartfyllda och berättelsen fokuserar nästan mer på polisernas personliga liv än på brottet. Skulle jag sätta ett tema på den här boken skulle det vara föräldraskap. Thomas Andreasson har fått barn igen och med den plötsliga spädbarnsdöd han och Pernilla upplevde med första barnet så är Thomas rätt ängslig och vill gärna övervaka. Samtidigt så får Thomas bästis Nora problem med nye mannen i hennes liv när hans tonårsdotter inte kommer hem efter midsommarfirandet och inte hör av sig  heller. Samtidigt som letandet efter styvdottern pågår så får Nora i uppdrag av ex-svärmor att ta hand om två av polisen omhändertagna flickor som festat för mycket. Flickorna har även de en saknad kompis och när ett ungdomslik hittas på Sandhamn blir rädslan stor, vem är det som mist livet och varför hände det någon så ung.

Kriminalhistorien kretsar kring ungdomar, brådmogna som tar för sig av livet på fel sätt, som festar och letar kickar och kommer in på droger. Vi får se midsommarhelgen ur olika ungdomars perspektiv men får också reda på ders familjebakgrund som i en hel del fall är rätt kalla där föräldrarna mest efterfrågar höga betyg men som inte ser sina barn och vad de håller på med. Samtidigt är det ångest bland föräldrarna när de inser vad deras barn hållit på med och hur långt det gått när de som föräldrar inte ingripit, det är sorgligt att det skall behöva hända något så hemskt som död för att de skall få uppögonen även om jag inte tycker Sten överdriver i sin framställning.

Det är ovanligt lite polisarbete i den här boken men det gör ingenting, som jag sade så är det en kriminalare som mer handlar om relationer och känslor än om teknik och polisiära handlingar. Men det är en vad jag tycker bra beskrivning om vad polisen får utstå midsommarhelgen och kanske främst på så pass populära ställen som Sandhamn där folk samlas i massor för att fira. Det är varmt och polisen jobbar långa pass där omhändertagandet av fulla tonåringar stiger samtidigt som alkoholen gör att bråk blossar upp fortatre och mer ofta även om stämningen borde vara glad.

 

Adlibris

Bokia 

Bokus

CDON.COM

Fritz Ståhl

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s