Onda flickor

Förutom, eller kanske på grund av,  snygga omslag och väldigt smal litteratur så representerar Modernista för mig kvalitet. När Modernista på senare tid börjat ge ut deckare så känns det noga utvalt för att passa i övrig utgivning men som en lite farligare genre. Onda flickor är min fösta deckare från Modernista men det känns som att mina förväntningar uppfylls.

Onda flickor är en mörk bok som spelar på tankar om arv och miljö – eller, jag skall väl inte stick under stol med om att författaren här verkligen stöder teorin om miljö. Omgivning och förväntningar skapar personligheter och ibland kan det kännas omöjligt att bryta sig ur mönstret. Men är det möjligt? Och spelar slumpen in?

ondaFlickor

Av en märklig slump så träffas Kirsty och Amber för första gången på över 20 år. Sist de sågs var när de slussades in i ungdomsvård efter att ha blivit dömda för mord. Mord på ett barn trots att de själva bara var barn. Kirsty är ny en hyfsat självsäker journalist och tvåbarnsmor, när hon träffar Amber så är det när hon mutat sig till en titt på en mordplats, för att få lite underlag till en smaskig historia. Amber är tålmodig godhjärtad samarit som sliter som nattskiftsledare på ett nöjesfält. Under ett städpass blir hon den som hittar en död flicka. Och det är platsen för den döda flickan som Kirsty senare vill se. Kirsty och Amber lever under livslång övervakning där de skall rapportera till sina övervakare. De lever under nya identiteter och gör båda allt för att deras omgivning inte skall få reda på deras bakgrund. De har ingen som helst kontakt med sitt förflutna och de får under inga omständigheter träffas.Men vem förstår bäst vad man går och har gått igenom än en i precis samma sits? Rädda och osäkra skapar Kirsty och Amber ändå en slags kommunikation baserad på nyfikenhet, skuld och skam.

Genom återblickar får läsaren ta del av vad som hände den där gången när Kirsty och Amber träffades för många år sedan. Två ganska ensamma och på olika sätt sköra flickor. Genom återblickarna får vi reda på hur flickornas personligheter var då och vad som förmodligen gjorde dem till det då och hur omgivningen behandlade dem. I nutid tar läsaren del av en bra psykologisk gestaltning av hur både bakgrund men också stöd från omgivningen har format dem till vad de är idag.

Samtidigt så är det en deckare i nutid där den döda flicka Amber upptäcker och Kirsty skriver om bara är en i raden. Det verkar finnas en kvinnohatande seriemördare i den lilla kuststaden och seriemördare drar uppmärksamhet till sig. Det är inte jättespännande men välskrivet. Boken är författarens deckardebut men författaren har själv en bakgrund som journalist och hur hon väver in flickornas dåd som en svulstig historia i samma klass som och med referenser till Mary Bell samt Venables och Thompson gör att boken känns väldigt verklighetsnära. Och hemsk, riktigt hemsk.

Den stora behållningen är flickornas gestaltning och hur de utvecklas. Men betoning på miljöns påverkan. Rekommenderas.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

4 tankar på “Onda flickor

 1. Jag tänkte oxå läsa denna bok 🙂 men jag har en fråga till dig hur får du det att funka med twiggly jag laggt in på sidan url adressen men den kommer aldrig med på adlibris sida.. gör jag fel tro
  ?

  • Hej!

   Ifall du gör samma misstag som jag gjorde i början så är det så här:

   För att adlibris skall hitta din sida genom twingly så måste du någonstans i ditt inlägg länka till sidan. Genom en länk var man kan köpa boken eller genom att länka titeln till sidan för beskrivning eller kanske länka bilden till adlibris sidan.
   En del sidor (har jag sett hos förlag) erbjuder en kodsnutt man kan lägga in i inlägget så det länkar – då brukar det stå ”blogga om den här boken” och när man klickar så får man man kodsnutten.

   Men kort svar – du måste länka till sidan du vill komma upp på genom twingly.

   Posta gärna här när du läst och skrivit om Onda flickor så jag ser vad du tycker 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s