Gale

20130804-201645.jpg

När jag ser sån här ärlig hyllning så bara måste jag läsa. Hittade som tur var Karl Eders Gale i snabblånshyllan och lät den gå förbi några böcker i läsahögen. Jag sträckläste också boken, dels för den var spännande men också för den är relativt tunn, inte så lång och därmed lätt att avsluta.

Boken är sprungen ur författarens egna erfarenhet av att segla över Atlanten med människor som är mer eller mindre främlingar. I boken så följer läsaren Daniel, som svarat på en annons om att ingå som besättning på en båt – modell mindre – för en färd över Atlanten. Båtens ägare, ett gift par, har annonserat efter två personer att dela färden och ansvaret med. Daniel och Mattias, som också svarat på annonsen möter upp Gale och Devan på Teneriffa, där säsongen erbjuder samlingspunkt för hugade Atlantseglare. Gale tar befälet och de fyra ger sig av i vad som visar sig vara ett seglivat oväder. Efter ovädret fastnar de i stiltje och missnöjet på båten växer.

Författaren har arbetat som psykolog och det är en psykologisk thriller som spelas upp på båten. Med otur, missnöje och amatörer så skapas inga vänskapsband. Begränsade till den lilla yta båten utgör och utan kontakt med omvärlden så blir äventyret en trist upplevelse där de fyra börjar anklaga varandra för sakers skeenden. De inhyrda Daniel och Mattias upplever Gales skepparkunskaper som undermåliga och allt för riskbenägna medan båtägarna anser de ”betalande gästerna” inte tar det ansvar de borde. Samtidigt så anas en slitning mellan Gale och Devan, de lever ut sin dröm, de firar smekmånad, men har inte insett allvaret i att segla så utsatt som de gör. Mattias blir allt öppnare med sitt missnöje och vattenransonen börjar tryta. Men det är inte värmen och bristen på sällskap eller vatten som tär på Daniel. Daniel försöker hålla humöret uppe och hålla sig på god fot med alla. Men det är något instängt med Daniel, han undviker att svara på varför han valde att korsa Atlanten nu och vill absolut inte prata om livet innan. Som läsare tar vi i korta avsnitt del av Daniels liv precis innan resan till Teneriffa och uppslutningen till båten. De korta avsnitten visar en bild av Daniel som inte är så trevlig. Känslokall men ändå svartsjuk följer han med sin flickvän ut och träffar hennes vänner. Med betoning på hennes. För Daniel kunde inte bry sig mindre. Ändå är det minnesbilder från kvällen som Daniel tänker på under all den tid för eftertanke som färden över Atlanten erbjuder.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Annonser

One thought on “Gale

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s