Snögloben

När jag läste Styggelsen av Amanda Hellberg så tyckte jag den var så oerhört sorgsen och läskig. Jag imponerades verkligen av de övernaturliga inslagen och växlingen mellan nu- och dåtid. Styggelsen var Hellbergs debut och den första boken om Maja Grå som förnimmer mer än de flesta av oss. Sen dess har läsarna fått träffa Maja två gånger till, när hon gör upp med sin mammas mystiska försvinnande och första förälskade tiden med killen Jack – som blir närmast en mardröm i det hemsökta hus de hyr.

20130820-140204.jpg

Nu kommer fjärde boken, Snögloben, och Maja har fått jobb hos en specialistgrupp vid polisen. Den tvivlande kommissarien i förra boken imponerades så stort av Majas syner att han ville ha henne i sin utredningsgrupp. Hemma sitter Jack, fortfarande inte helt återhämtad efter händelserna i det hemsökta huset. Jack går på sjukgymnastik men psykiskt har han fastnat i ett ältande kring vad som hände hans lillebror då för ca 15 år sedan när han blev mördad dagarna precis innan jul. Jack verkar tro och hoppas att Maja skall få kontakt med lillebror för att få svar och frid. Maja verkar tro att Jack tycker hon är någon typ av freak som åstadkommer smärta med sina andliga kontakter. Ändå lever de sida vid sida, båda olyckliga och vågar inte prata med varandra. Som läsare blir jag frustrerad då jag ju följer bådas tankar och ser att de bara behöver prata ut, de älskar ju varandra.

När stämningen är som den är hemma torde det vara lätt för Maja att gräva ned sig i sitt arbete men ännu har de inte fått något fall som hon kan använda sig av sina speciella gåvor i. Till dagarna innan jul när specialgruppen blir kallad ut till en magnifik herrgård precis när en snöstorm sätter in. Kvällen innan har ett bröllop ägt rum på herrgården men vid gryning var kvinnan redan änka och maken dödad under makabra omständigheter. Maja och hennes team blir instängda på herrgården medan snöstormen härjar. Finns mördaren därmed också kvar och kan inte ta sig därifrån? Vem är det som förmedlar sig genom Majas anteckningsblock i form av diktfraser? Var är brudens försvunne blödarsjuka son? Har herrgårdsägarens lillebrors självmord för många år sedan något samband med mordet? Och framför allt, har mordet på Jacks lillebror någon samband med mordet då tillvägagångssättet är nästan identiskt?

Hellberg bygger upp en ganska kuslig stämning med obesvarade frågor som gör mig nyfiken att läsa vidare. Snöstormen och den fortfarande bröllopsdekorerade herrgården är vackert beskrivna, vitt, kallt men lyxigt. Majas relationer till arbetskamraterna är så där trevande som de är när man är ny på jobbet och när en läcka upptäcks inom gruppen försöker jag lista ut vem det är och har bra karaktärsbeskrivningar att gå på.

Men de två stora tema i boken blir jag inte lika begeistrad i som under debuten Styggelsen. Relationen till Jack har jag redan berättat om. Och mordgåtan må vara mystisk men kan verkligen Majas andliga kontakter vara avgörande här? Är som sagt inte helt såld men avslöjar inte uppgörelsen då jag ändå rekommenderar till läsning, främst för omgivningsbeskrivningarna och det genomgående sorgsna. Maja verkar leva sitt efternamn, Grå.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Annonser

One thought on “Snögloben

  1. Å, jag blir sugen på att läsa! För omgivningens skull. Och för att jag älskar Amandas sätt att skriva. Vinter, en gammal herrgård och mystik, perfekt läsning en mörk höstdag då jag bara längtar efter den där första snön.
    / Johanna (Bokglam)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s