Fjärde riket

Efter en fin författarpresentation hos Bonnier Carlsen så läste Heléne och jag Maria Nygrens bok Fjärde riket I vår minicirkel. Bara titeln är provocerande och nästan förbjuden. Det är ett känsligt ämne som Nygren behandlar i sin bok, hon tittar på vad som fick Adolf att bli Hitler – att bli den ledare som han blev. Retoriskt så använde Hitler sig av idag kända metoder men det kusliga i den här boken är hur ungdomarna och främst Blenda (mer om karaktärerna längre fram) själva luskar ut tillvägagångssätten genom att studera och analysera Hitlers verkande. Med citat från boken som syftar till efterapning av Hitlers framgångstal och bokens titel och omslag så är det ändå bara hälften av handlingen. Större är behållningen när läsaren får följa och ta del av när en person är så narcisstisk att denne inte kan se eller förstå något utom sig själv.

20130823-115804.jpg

Blenda har precis flyttat till stan med sin mamma och lillebror efter skilsmässan där pappa flyttade till London och troligen en ny kärlek. Blenda är både nervös och lite pirrig inför nya skolan och klassen. Det ligger något i hennes sätt som får läsaren att förstå att det inte var helt bra på gamla skolan och Blenda hoppas på nystart. Redan första lektionen får Blenda ta del av skolans okrönte drottnings utspel när Hedvig kommer in alldeles för sent, nonchalerar läraren och får alla att lämna salen. Förutom två personer då. LSD och Blenda. LSD för hon är en snäll, kanske mesig, men ändå trygg i sig själv tjej och Blenda för hon inte förstår riktigt vad som hände. När till och med läraren rekommenderar Blenda att gå efter de andra för att inte vara utanför förstår Blenda att Hedvig har den makt och inflytande hon själv så gärna vill ha.

Efter ett misslyckat försök att göra sig vän med Hedvig blir Blenda förpassad till botten av popularitetshierarkin och får dras med LSD. När Hedvigs vapendragare Penny i fyllan stöter på Hedvigs pojkvän kommer även hon i onåd och tussas vid grupparbete i samhällshistoria ihop med Blenda och LSD. Ämnet är demokratins historia och pariagruppen får Hitlers framgångar som arbete. Det blir precis ett sånt där tråkigt och overksamt grupparbete jag känner igen från högstadiet men när en annan grupp brillianterar vid redovisningen väcks Blendas tävlingsinstinkter. Dels vill hon själv vara den där lysande stjärnan, dels vill hon sänka Hedvig som är populär och omtyckt för ingen anledning alls. Hon gjorde till och med ett sämre jobb än Blendas grupp – hur kan det då komma sig att hon vann första pris i redovisning?

I nattens tankegångar kommer lösningen till Blenda och hennes lärare skulle vara stolt över hur hon omedvetet har tagit till sig fakta under grupparbetet ändå. För nu fördjupar sig Blenda i Hitlers ”karriär” och bestämmer sig för att härma hans tillvägagångssätt för att ta över makten på skolan. Hon förstår att hon behöver hjälp och lyckas med smicker övertala både LSD och Penny att hjälpa henne. LSD deltar nog mest för sin goda vilja men är också smärtsamt glad över att ha vänner och vara del av något, hon är annars en väldigt ensam flicka. Penny har gått för länge i Hedvigs spår och vill både hämnas och finna ut vem hon själv är.

Som jag nämnde så är det läskigt upplagt att flickorna tar hjälp av att studera Hitlers tillvägagångssätt. Det är också läskigt att följa karaktärerna där Blenda inte är någon trevlig bekantskap, som läsare vill man ju gärna tycka om och heja på huvudrollen men ju längre jag kommer i boken och desto bättre jag lär känna Blenda, desto mindre tycker jag synd om henne och desto mer börjar jag tycka illa om henne. Författaren sade under författarsamtalet vi var på att hon kom igång med boken efter Breiviks dåd 2011 för att hon ville utforska just hur någon kan tycka de har rätt när allt pekar på att de har fel och hur omgivningen inte lyckas stoppa dem. Blenda är seg och trots inledande motgångar lyckas hon fortsätta och övertala LSD och Penny att bistå igen och igen vid hennes planer. Blenda finner inspiration hos Hitler och närs av de framgångar som följer.

Såklart var Hitler ett svin. Men vi ska inte ta hans idéer. Det här handlar inte om vad han sa, utan om hur han sa det. Och om en sådan tönt lyckades skapa ett helt nytt rike borde vi åtminstone lyckas ta över klassen.

Inte bara Blenda är läskig, även Pennys hämnddrift är otäck och sättet de båda agerar och nyttjar LSD som ser deras gemensamma planer som en början till vänskap. Hedvig är inte sen att ta upp striden om makten på skolan och även hon kör med oschyssta medel. Till detta kommer grupptryck och tonåringars osäkerhet. Ja, det är ingen trevlig men väldigt viktig bok Maria Nygren har skrivit. Boken är välskriven och trots ett skrämmande slut så vill jag veta mer vad som hände, hur det gick med karaktärerna därefter och det är alltid ett gott betyg. Jag har förstått det som att boken kan komma användas som läromedel och jag tycker den är en utmärkt grund att diskutera besvärliga frågor utifrån.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s