Bilderbokspresentation hos Rabén & Sjögren

I veckan fick jag möjligheten att delta i en bilderboksfrukost hos Rabén & Sjögren. Det är en hel del fina barnböcker som kommer ut i höst, jag fastnade personligen vid Anna Ribbing och Mia Nilssons Stora bildordboken. En bok fylld av finurligheter med ett ytterst pedagogiskt upplägg, den här köper jag till mina små vänner som börjar skolan i höst.

20130824-100454.jpg

Förutom de fint tecknade bilderna så har mycket tid lagts på att fylla boken med saker att upptäcka och fundera över varje gång den öppnas. Det är en frossa i ord samtidigt som både alfabetet gås igenom och vissa räknekunskaper utövas. En rolig detalj som barnen lätt kan arbeta vidare med själva är ”ordverkstaden”. Det är två ord som bildar ett nytt tredje. I boken är orden skapade så att alfabetet följs men variationerna hemma är oändliga.

20130824-110346.jpg

Rolig och knasig framstår Hästfesten av Grete Rottböll och Lisen Adbåge. Men upplägget är genomtänkt att fungera som underlag för samtal kring gemenskap och hur det kan vara att behöva lämna sitt och bege sig någon annanstans.

20130824-100407.jpg

En annan bok som behandlar gemenskap och medmänsklighet är Pija Lindenbaums Ska vi va?. Här är det Berit som otröttlig tränger dig på och vill leka med Flisan. Flisan vill helst vara själv och pyssla med nya saxen. Berättelsen är i det närmaste lustig med Berit som tycks vara överallt och ha lösningar till alla ursäkter som Flisan tar upp för att slippa undan. Och som andra barn så kan också Flisan ändra sig från dag till
dag. Ibland vill man va och ibland vill man vara för sig själv.

20130824-100438.jpg

I Vina vinas vargpinne av Jujja Wieslander och Lotta Geffenblad så har Vina vina inga som helst problem med att sysselsätta sig själv. Pinnen han har är allt från en motorsåg till något som ger närhet när det är dax att sova. En härligt ritad berättelse som tar till vara på barnens fantasi och påhittighet.

20130824-110025.jpg

Pernilla Stalfelt har med Matboken gett sig in matens värld. Men det är öppet för fria associationer och syftar till att stimulera egna tankar och funderingar kring mat och vad ätandet betyder. Kostcirkeln, köttätande växter och budskapet ”äta bör man, annars där man” är roligt blandade. Många av bilderna har små pratbubblor som skapar sidospår och som säkert roar även den vuxne läsaren, i alla fall mig.

20130824-100728.jpg
En väldigt finstämd presentation gav Marit Törnqvist av Jef Aerts bok Större än en dröm, som Marit både översatt och tecknat. Marits bildspråk känner jag igen från Astrid Lindgrens berättelser och de passar väldigt bra även här där berättelsen handlar om en syster som bror aldrig hann träffa och som kommer till honom i en dröm. Marit beskriver boken som en hyllning till livet och det hon berättar är en historia som ger tröst. Det var också fint att höra allt arbete som låg bakom tecknandet och hur hon jobbat för att förmedla de svåra känslorna, inte minst skillnad mellan dröm och verklighet.

1 tanke på “Bilderbokspresentation hos Rabén & Sjögren

  1. Pingback: Plats | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s