Styckerskan från Lilla Burma

Det var alldeles för länge sedan jag läste något av Håkan Nesser, det kände jag nu när jag fick tag på Styckerskan från Lilla Burma. Vad är det som gör att man gillar Nessers böcker så? Dels så är hans karaktärer ofta så trevliga och mysiga (vågar jag minsann säga), men det är det också andra författare som lyckas med. Jag tror att det är för att man märker att han har en sån himla genomtänkt historia. Det som kan kännas som ett sidospår eller lite flufffluff visar sig sen ändå ha betydelse för kriminalfallets upplösning. Och i slutet så är allt så naturligt – eller okej, Kim Novak badade aldrig … Ledde ju till sån anstormning av spekulationer och efterfrågan på lösning att Nesser var tvungen att ge ut en vitbok.

20130903-195106.jpg

Femte och uttalat sista boken med kriminalinspektör Barbarotti börjar sorgligt nog med att hans älskade livspartner går bort. Tillbaka på jobbet efter en kortare sorgeperiod får Barbarotti ett så kallat cold case att följa upp. Det handlar om en för fem år sedan försvunnen man. Förutom att han försvann spårlöst sällskapade han under tiden med en kvinna som suttit i fängelse för mord och styckning av sin man. Suspekt kan man tycka och utredningen för fem år sedan fokuserade på kvinnan, Ellen. Dock återfanns den försvunne mannen inte och inte heller någon kropp. När Barbarotti nu nystar i försvinnandet så kan han ju inte låta bli att också nysta i vad som hände den där gången för närmare 25 år sedan, när Ellen styckade sin man. Hur formade det henne och kan det trots allt ha något samband med försvinnandet av hennes senare sambo?

Det är inte det lättaste att komma i kontakt med Ellen, hon befinner sig långt uppe i fjällen och utredningen plöjer därför först genom andra personers minnen, de som var med då, för länge sedan. Läsaren träffar också Ellen, vars minnen rivs upp när Barbarotti kontaktar henne för uppföljning. Vi tas med till månaderna kring mordet på hennes man, vad som föranledde mordet och hur Ellen blev en fri kvinna en kort period efter att hennes man var ur vägen och kroppsdelarna ännu inte blivit funna.

Barbarottis parhäst Eva Backman oroar sig för Barbarotti men har själv ett annat fall, en sverigedemokrat som tycks blivit förgiftad. Samtidigt strular hennes exmake och vill Eva skall skjuta till pengar för renovering. Det är vardagligt och det lunkar på. Det är utsatta personer och utan att avslöja slutet så kan jag säga att som så oftast så låter Nesser sina karaktärers etik vinna över vad brottsbalken kanske skulle kalla rätt. Det är också något man älskar Nesser för, hans varmhjärtade karaktärer.

Adlibris

Bokia

Bokus

CDON

Annonser

2 thoughts on “Styckerskan från Lilla Burma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s