Fulast i världen

Häromdagen var jag på barn- och ungdomsboksfrukost hos Rabén & Sjögren där bland andra Ingrid Olsson presenterade sin nyaste bok, Fulast i världen. Olsson beskriver sin bok som en kärlekshistoria där det handlar om att våga stå för vad man känner. Det är ingen lycklig historia utan tar läsaren med till det hårda högstadiet, där det gäller att tillhöra rätt grupp. Förutom mobbing så tittar Olsson också på hierarkierna som så finns i skolan.

20130906-115835.jpg

I Fulast i värden så träffar läsaren främst två personer;
Siw som när hennes bästis flyttade kom med i tuffa gänget som styrs av skolans drottning Evelina. Att vara synliggjord av Evelina betyder mycket, så mycket att Siw har överseende med att Evelina inte alltid håller vad hon lovar eller till och med ändrar sig. För Siw som är rätt osäker på sig själv är det viktigt att någon ser henne. Förra sommaren fanns det någon som såg, riktigt såg henne.
Den som såg henne var Simon, bokens andra huvudkaraktär. Simon hade oturen att flytta och byta skola precis innan nian började. Men tur i oturen så gick ju Siw, flickan han träffade under slutet av sommaren och vars nummer hans så olyckligt förlorade, i klassen han börjar i.

Det låter som slutet på en kärlekshistoria där de älskade skilts åt men sedan, mirakulöst, får varandra ändå. Men det blir tvärtom. För den Siw som Simon träffade och blev kär i finns inte på skolan. På skolan är Siw Siwis, en av tjejerna i Evelinas hov. Och trots att Siws hjärta gjorde dubbelslag när Simon dök upp i klassen så ignorerar hon honom. För att Evelina genast klassade honom som ”konstig”.

20130906-143430.jpg

Simon går och funderar på vad som hände och varför han är sån supertönt. Siw går och är besvärad av att inte kunna leva ut sina känslor och av att behöva spela någon hon inte är. Och varför tycker Evelina egentligen att Simon är så konstig? Som vuxen läsare tror jag ju absolut att Evelina direkt kände sig hotad av Simons personlighet och självmedvetande. Hon lever på att bli uppmärksammad av andra och spelar inte bara med osäkra Siw utan med hela klassen, mer eller mindre.

Simon får vänner i den ”alternativa” klicken på skolan, i musikern Daniel får han en sann vän som ser Simons kärleksångest och hejjar på, försöker ordna och stödja. Men mest handlar det om att Siw måste våga, våga lyssna på sig själv och stå för sina känslor.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s