Fett, lögner & sjukt onödig ångest

20130919-202946.jpg

Hej, mitt namn är Julia Skott och jag är tjock.

Så hade Julia tänkt inleda sitt samtal. Nu hade hon en jäkligt bra anekdot som i sig speglade hennes boks upplägg. Men för att återgå till till den tänkta inledningen, som kom efter en kvart. Vi lägger alla så mycket i ordet tjock och Julia är beredd satsa stort på att det inte är positiva saker vi relaterar till ”tjock”. Är det inte dum, lat eller ful och inte omtyckt så känner många att de måste protestera. Nämen, du är inte tjock eller Men du är fin ändå. Som att man måste säga du är inte tjock och korkad. Och Julia sa hon var tjock, inte ful. Ifall hon är fin ändå så visar det ju bara på vad du lagt för värdering i ordet.

Julias anekdot handlade om en person som i all välmening ville tipsa henne om ett sätt att gå ned, eftersom hen sett Julia på TV och noterat hon har problem med övervikt. Tack, sa Julia, jag har precis givit ut en bok som säger alla bantningsmetoder är bluff.
Därefter tog Julia med oss på en livlig och engagerad resa genom mänskliga fördomar, kroppsideal och skuldkänslor. Det kan tyckas som falskt och ursäktande när en tjock person står och hävdar att en inte skall bry sig om ideal så länge man mår bra. Men här är det fina, Julia ursäktar inte sin kropp eller andras kroppar. Kraftig benstomme kan vara en orsak men troligen så är det ytterst få av de som idag räknas som överviktiga som faktiskt har kraftig benstomme. Nä, Julia förespråkar och tränar själv. Försöker äta sunt – och inte banta. Hon har bättre värden än sin smalare partner men ändå uppfattas hon som den mer sjukliga av de två. Just för det här att hon är så rak utan ursäkter och krusiduller gjorde att jag blev riktigt sugen på att läsa boken.

20130919-202954.jpg

Självklart köpte jag ett ex till specialpris den här författarkvällen på Mornington Hotels Bistro. Superkul att Mornington satsar på litteratur med bibliotek, böcker på rummet och samarbete med förlag för författarträffar.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s