Avgrundens änglar

Jag fick ett oredigerat läsex av Magnus Nordins senaste bok, Avgrundens änglar. Ifall jag bortser från det oredigerade som jag tar för givet fixas till innan boken ges ut och min gissning att slutet skrivs om något så var det en väldigt spännande och tänkvärd bok.

När Alice börjar i en ny klass, igen – hon och mamma har flyttat ofta på senaste tiden, så räknar hon inte direkt med att få några vänner. Alice bryr sig inte så mycket längre, livet känns trist, hon lever med skyddad identitet, har inget umgänge och skyndar hem efter skolan för att se hur det är med hennes deprimerade mamma. Det är Alices pappa de gömmer sig för, han som lovat döda mamma.

Men det finns en som vet vem Alice är och det är hennes klassföreståndare Molly. Molly ser Alice och bjuder hem henne till sig. Hemma hos Molly finns två ungdomar till. Först förstår Alice ingenting men efter ett par återträffar godkänns hon och invigs i ett hemligt sällskap lett av Molly. De kallar sig Avgrundens änglar och tar på sig att upptäcka sviniga män, sätta dit dem och få dem att aldrig göra om det. Det, det är sexuella och/eller våldsamma övergrepp. Som ett sällskap utom polisen följer Avgrundens änglar inga lagar, varken när de lockar männen i en fälla eller när det gäller metoderna för att få männen erkänna.

20130922-185341.jpg

Först blir jag smått chockad över att Molly, vuxen och lärare, driver sällskapet som sysslar med brottsprovokation och genomför en del farliga aktioner. När Mollys historia senare avslöjas blir jag inte förvånad och får en bättre förståelse. Det är också vedervärdiga brott de bekämpar, grooming och nyttjande av unga människor. Som laglydig medborgare blir jag arg att det finns sådana äckel därute som bara fyller sina egna lustar och inte bryr sig om att de förstör liv.

Som inramning till berättelsen och Avgrundens änglar har vi ett gammal fall med en försvunnen och aldrig återfunnen ung tjej från trakten. Läsaren har tagit del av chattkonversation som föregick försvinnandet och en drar förstås sina slutsatser. Spänningen trappas upp genom att vi tar del av en nutida liknande chatt, någon kommer en ung, kanske lite osäker flicka nära. Killen ger henne beröm men framför allt får han henne att känna sig speciell. Samtidigt bekantar vi oss med några inspektörer på polisen som anonymt får ta del av det bevismaterial Avgrundens änglar samlar in.

Det blir en del trådar att hålla reda på men Nordin väver skickligt ihop dem och får historien att funka. Jag hade möjlighet att höra honom prata lite om boken och han berättade att fallet med en försvunnen flicka är taget ur verkligheten, hon har ännu inte kommit till rätta men man misstänker hon träffade någon från nätet. Sen inspirerade Alexandramannen också, och hela sammanhanget med internet och sociala medier idag. Där barn kan verka utan att föräldrarna vet vad som görs. Där ungdomar söker bekräftelse och där groomingmän lever livet. Samtidigt så ville Nordin tematisera hur det kan gå när man tar lagen i egna händer, så som Avgrundens änglar gör när de provocerar fram brott men utsätter sig själva för fara i jakten på bevismaterial. De poliser Nordin varit i kontakt med står många gånger handfallna, utan bevis kan de inget annat göra än ”hålla koll” på de män de upptäcker jagar på nätet.

Jag diskuterade boken i minicirkel med Heléne från Bokglam och vi var överens om att det är hög spänningshalt i boken. Det är också bra beskrivet hur vidrigt bra de här männen duperar sina offer, ingen som varit på nätet och chattar skrivs på näsan. Istället så visar Nordin hur lätt det är att som ungdom luras och sedan i skammen över att ha blivit lurad inte berättar för någon och trasslas in allt värre. Vi drog paralleller till 13-åringen som i somras begick självmord efter utpressning via grooming och till hur en del män nyttjar sin beroendeposition i exempelvis sportklubbar till att utnyttja unga. Vi var också överens om att vi inte förstår varför de som själva utnyttjats i ung ålder senare utnyttjar andra barn och ungdomar. Heléne hade hört en beskrivning att de psykologiskt vill återskapa den situation de varit med om men med sig själva i maktpositionen. Vidrigt är det i alla fall. Det är ett otäckt ämne men en bra bok.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

1 thought on “Avgrundens änglar

  1. Ping: Tematrio kvinnor slår tillbaka | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s