Plats

Ett av seminarierna jag såg på bokmässan var en 20-minutare med Pija Lindenbaum om hennes vuxenbok Plats.

20131005-144620.jpg

Jag har boken hemma men har inte vågat läsa den efter en fantastisk recension av Helena. Men trots att bokens tema är depression eller som Pija säger, en undersökning av personens inre och yttre, så lockar den mig. Den ligger här hemma och vill bli läst. Jag är bara rädd att jag skall känna sån sorg när jag läser den.

20131005-144637.jpg

Pija berättade att hon fann inspiration till att skriva boken under en resa till Turkiet. Resan gjordes under icke-säsong och precis efter det varit en större kris i landet. Hon och hennes sällskap hamnade i ett övergivet område, det var kallt och ödsligt. Betong och taggtråd, det var lätt att känna sig ensam och utsatt.

20131005-144703.jpg

Under resan så väntade varje kväll en gatuhund på Pija och hennes sällskap och slog följe med dem när de gick ut och åt. Pija fastnade för hunden och den blev en del av berättelsen. Berättelsen är den om en kvinna som sakta men säkert gått mot ett sammanbrott. När läsaren kommer in i boken så har det gått långt för kvinnan, hon isolerar sig och distanserar sig från sina närmaste. Hon lämnar både jobb och gemensamt hem. Men hon skaffar en hund. Pija säger att hon ser det inkonsekventa med att karaktären skaffar en hund som tvingar henne till sociala situationer men hon kunde inte låta kvinnan vara helt ensam och i sin depression fann kvinnan hunden som något hon kunde kontrollera. Kvinnan arbetar och läser på om hunduppfostran, hon vill kontrollera och styra hunden som är något av en ställföreträdande för älskaren som övergav henne. Genom att kontrollera hunden kontrollerar hon sina känslor gentemot älskaren och kanske i förlängningen även honom.

20131005-144712.jpg

Pija har hyllats för sina barnboksböcker där hon ofta lyckas illustrera svåra känslor som även barn kan uppleva. Jag var för inte så länge sedan på en barnbokspresentation där Pija presenterade sin senaste bok, Skall vi va? Jag kommer ihåg att jag reagerade på att hon var så öppen med att hon ville ta fram känslor hon själv upplevt som barn, känsla av att ibland inte vara omtyckt och någon man vill va med. Men också visa på att ibland vill man vara vara ensam. Nu är det en barnbok och Pija brukar låta de svåra känslorna levas ut men avsluta sina barnböcker med att visa känslorna går över och det kommer andra, mer positiva känslor.

En bok som tagits upp i recensioner av Plats är Gittan gömmer bort sig. Recensenten har hittat liknelser mellan huvudkaraktärerna som båda gömmer bort sig, på grund av skamkänslor. Pija finner liknelsen intressant och menar att kvinnan i Plats gömmer bort sig av självförakt. Något Pija tror kan komma med medelåldern och något hon själv jobbat med genom terapi och samtal. Föraktet byggs på sedan hon var liten och med ålderns makt minskar försvaret, det kommer en punkt där det kan vara svårt att sätta emot det som vuxit i en.

20131005-144720.jpg

Även om plats inte är en självbiografi är Pija väldigt öppen med att känslor och svårigheter som utforskas i boken är sådana hon själv upplevt. Det är svårt att tro den väna kvinnan som gör så fina illustrationer kan ha sånt mörkt i sig. Det är tänkvärt att det inte syns utanpå. Inte alltid. Som avslutning visas en del bilder från en utställning Pija höll med meterstora vaxkriteteckningar, teckningar på barn utan ögon i utsatta situationer. Bilderna framställdes under en period när Pija helt enkelt inte kunde skriva. Annars är Pija en allkonstnär, med Plats har hon täckt in ett område till, hon kan inte stämplas dom barnboksförfattare, endast.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Annonser

2 thoughts on “Plats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s