Kyss mig först

Lottie Moggach är en etablerad journalist som romandebuterar med Kyss mig först. Det är en välskriven bok med ett spännande tema som ligger helt rätt i dagens samhälle. Boken är uppbyggd som en berättande dagbok där huvudpersonen Leila skriver ned ett passerat händelseförlopp samtidigt som hon är i full färd med att följa upp händelserna som först nu dokumenteras. Det blir som ett erkännande, eller snarare en utredning där Leila själv måste gå igenom sina handlingar och tänka efter ifall hon kan rättfärdiga dem. Som läsare är du helt beroende av Leilas framställning av det hela men då Leila är en mycket ordentlig och detaljrik person som skriver, utifrån sin eget subjektiva bedömning, reflekterande så har du chans att trots allt göra tolkningar och dra egna slutsatser.

Boken handlar om Leila. Och Tess. För Leila kommer att bli Tess. Tess är en kvinna trött på livet, en sån där utåtagerande och impulsiv kvinna som dessutom har utseendet med sig som man aldrig kunde gissa att hon var trött på livet. Men säkerligen lever Tess med en psykisk störning som hon inte orkar ta tag i och nu har hon beslutat sig, hon vill inte längre vara med. Problemet är bara alla vänner och nära kära som skulle bli ledsna och kanske anklaga sig själva ifall Tess begick självmord. Och det är här Leila kommer in. Leila är en ung tjej som efter moderns död lever oerhört isolerad. Hon jobbar hemifrån som testare inom IT och hennes värld består av lägenheten och datorn. Men med datorn vet vi ju att världen kan öppna sig. Leila är uppväxt som ensambarn med stark anknytning till sin enda förälder, modern. Utan nära vänner och med endast en kort karriär i arbetslivet utanför hemmets dörr är Leila inte helt bekväm med sociala normer men har mycket starka moraliska åsikter. Med datorn och internet förkastar hon sådana enfaldiga nätverk som Facebook men hittar ett intellektuell forum, Red Pill, där hon hon känner sig både lyssnad på och tagen på allvar. Genom att briljera i diskussioner och med sin mammas sjukdomshistoria i bagaget så passar Leila in på den profil forumets grundare letar efter och de stämmer träff, i riktiga världen.

När Leila träffar Red Pills grundare får hon ett speciellt erbjudande, att hjälpa Tess leva kvar i cybervärlden. Genom att ta över Tess personlighet skall Leila sätta upp en
fortsatt fasad av att Tess fortfarande finns, genom att hålla igång Tess i de sociala nätverk som finns. Med en filosofisk inställning till människans rätt att bestämma sitt liv går Leila med på förslaget och det är väl här som själva historien börjar. För nu får Leila och Tess kontakt så att Leila kan lära sig allt och Tess, ett arbete Leila går in i med logisk profession. Det blir två helt olika världar som möts och som åskådare utifrån Leilas perspektiv så är det både roligt och sorgligt.

20131103-142939.jpg

Ämnet för boken blir en diskussion om vem vi är när vi lever genom internet och sociala medier. Hur vi väljer att visa upp en sida och hur vi kan bli så personliga att förhållanden skapas och raseras genom den personlighet som vi bygger upp. Forumet Red Pill är en antydning av det liv vi väljer, förmodligen mest känt från Matrix-filmerna där Neo väljer det röda pillret för att ta del av verkligheten. Leila väljer att medverka en illusion för att hon tror så starkt på människan intellekt. Under bokens gång tar vi del av Leilas övertygelser, vilket är ett intressant grepp men med den ide som handlingen baserar sig på hade jag gärna sett att resonemangen hade gått lite djupare. Allt som allt så har boken en fantastisk grund men kan ibland kännas lite för flyktig. Leila beskrivs som en antisocial nörd och hennes möten med verkligheten är mer komiska än sorgliga men trots detta medvetna val av karakterisering hade jag även här gärna sett lite mer känsla och djup.

Adlibris
Bokia
Dito
CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s