Kjell Westö på Söderbokhandeln

Fina Söderbokandeln har då och då författarsamtal och kan då ha författare på besök som varit på Kulturhusets internationella författarscen. Så var det i onsdags när Kjell Westö besökte bokhandlarn och talade om sin senaste hyllade bok Hägring 38.

20131121-180828.jpg

Det blev ett samtal som kom att handla mycket om Helsingfors, platsen för bokens handling, men också om ensamhet, Finlands mörka historia och inte minst den oro som fanns i staden 1938.

Westö har i Hägring 38 än en gång återvänt till att skildra en generation som han känner oerhörd sympati med men som fascinerar honom. De födda runt sekelskiftet upplevde den svåra tiden efter självständighetsförklaringen när landet kom till inbördeskrig med ganska grymma efterföljder. Därefter följde en tid som kanske inte var lika blomstrande som i andra europeiska länder men redan innan generationen fyllde 40 år så var det dax igen, för krig. Innan vinterkriget fanns en eskapism, en verklighetsflykt som Westö vill skildra. När han började skriva hade han bestämt sig för att avsluta boken när de första bomberna föll 1939. Men med upplägget han hade blev tidsperioden för lång, han tvingades göra ett val och boken kom att utspela sig under 1938. På det sättet kunde Westö skildra och använda sig av den pulserande oro som fanns i Helsingfors under tiden men slapp ta hänsyn till de praktiska momenten innan ett krig på antågande.

Berättelsen rör sig kring advokat Thune och hans sekreterare Wiik. Westö beskriver dem båda som väldigt ensamma. De är blyga och vingbrutna av livet. Men så låter Westö dem få kontakt och den spirande vänskapen blir en ljusning inte bara i deras liv utan också för boken som annars kan uppfattas som tämligen mörk.

Hägring 38 har nominerats både till August- och Finlandiapriset. Westö säger sig vara priviligerad, inte många av de finlandssvenska författarna blir lästa och uppskattade i Sverige och som minoriotetspråk i Finland når de inte där heller någon större publik. Westö har slagit både i Sverige och i Finland, författaren har svenska som förstaspråk och skriver av princip på svenska. Men uppvuxen i en förort har han lärt sig den hårda vägen att finska bör man kunna om man bor i Finland. Finland är fortfarande ett land som håller på att hitta sin egna identitet och det finns en irritation mot svenskan, en irritation som funnit där länge men som uppmärksammades i våras när näthatet mot finlandssvenska journalister blossade upp och offentliggjordes. Westö vill dock belysa att Sannfinländarna inte är de enda som finns och att många finländare är bra mycket ödmjukare mot Sverige och svenskan. Trots länderna är grannar och delar historia så skiljer sig närhistorien sig åt där Sverige länge levt i fred och haft en jämförbart god ekonomi. Finland lever ännu i skuggan av både inbördes och vinterkriget, och det inte så kända Lapplandskriget. Westö menar att alla finländare har släkt som på något sätt varit delaktig och att det är oerhört svårt att gå in och skriva om en tid som fortfarande är öppna sår. Därav kan man se att hans författarskap rört många årtionden men första halvan av 40-talet, den är fortfarande allt för känslig, det skulle kännas förmätet för att inte säga omöjligt att skriva om den tiden.

Adlibris
Bokus
CDON

Annonser

One thought on “Kjell Westö på Söderbokhandeln

  1. Ping: När duvorna försvann | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s