DebutBar

Vilken jättefin debutantsamlig som var på DebutBar i Stockholm. Jag har bara läst en sedan tidigare men känner att jag kan rekommendera samtliga! Riktigt roligt att känna så även om den där att läsa-högen växer betydligt.

Samtalen var korta men gav ändå mycket, tack vare den beläste och insatte moderatorn Harald Hultqvist.

20131122-145932.jpg

Första blocket som drog över sin schemalagda halvtimme bestod av och presenteras här i ordning efter placering på fotot (moderatorn längst till vänster undantagen);

Jessica Johansson. Hennes Thrillerliv var den enda bok jag läst innan kvällen. Jag gillade den jättemycket. Berättelsen om Anna Victorialia är en berättelse om en ung olycklig och längtande tjej i dagens samhälle som hetsar till konsumtionsberoenden, utseendefixering, bekräftelsebehov och sociala medier-knarkande.

Johanna Wester och hennes bok Nattsagor för sömnlösa träffade jag förra veckan på Mornington och under kvällen beskrevs boken än en gång som full av längtan mot det okända och ett liv i 110%. Bokens Olivia känner även hon av tidens anda och har svårt att värja sig mot det storhetsvansinne och exhibitionism som råder.

Katarina Bivald har skrivit Läsarna i Broken Wheel rekommenderar. En bok om en tjej med få vänner och många böcker. En tjej som åker till USA (med böcker i packningen) för att hälsa på en likasinnad vän, men väl framme så har vännen gått bort. Tjejen stannar ändå och bestämmer sig för att skapa ett bibliotek av vännens alla böcker. För att ha något att göra och gör att sprida läsglädjen. Bivald presenterar boken på ett humoristiskt sätt och jag tror att den är riktigt roligt. Dessutom märker man att Bivald själv älskar böcker, bl.a. höll hon en underbar monolog om hur böcker (riktiga böcker, inte e-böcker) doftar.

Patrik Godin debuterar med Gimokrönikan. En titel som moderatorn säger är pretentiös men berättigad. Berättelsen beskrivs som närmast mytologisk med stort spann. Författaren bekräftar att han velat plocka fram och skildra olika relationer, relationer mellan människor, mellan åldrar, kön, platser – ja, alla relationer.

20131122-150030.jpg

Andra blocket börjar med Daniel Poohl och hans Som om vi hade glömt. Berättelsen här är en uppväxtskildring och en berättelse om hur Sverige formats i nutid. Poohl har själv arbetat på Expo och funderar mycket på varför man blir som man blir. Med tankarna ser han hopp om mänskligheten – för ser vi till arv och miljö så KAN vi förändra. I en skildring av rasism försöker författaren visa hur vi konstruerar bilder av andra tills dess att vi tror de är annorlunda. Att de blir några vi måste förhålla oss till eftersom de är annorlunda – än oss.

Linn Sporss har skrivit den bok som jag lade mina enda kontanter (vet inte ifall det var bra eller dåligt att Söderbokhandeln inte tog kort den här kvällen) på; Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet. Redan tidigare har boken lockat mig och nu är jag än mer sugen på att läsa den. Sporss gav berättelsen en jättebra presentation och jag vet inte hur jag skall förmedla känslan av wow! Boken beskrivs som en kärleksroman med fantasi och politik. Den handlar om kärlek till både det ena och det andra, och att det vi tror är fantasi kanske är verklighet. Två unga kvinnor träffas och tillsammans lär de sig den viktiga politiska uppbyggnaden, vad som ger konkreta resultat och vad som får oss känna gemenskap. Den ena kvinnan heter Imagine och boken innehåller förutom berättelsen Imagines lektioner i hur skapa en revolution.

Anna Fock har förlagt platsen för sin historia i Sankt Petersburg och moderatorn beskriver Absolut Noll som ”ett gäng bögar, ett järngäng som driver runt i staden”. Med homosexualitet i Ryssland ligger Fock riktigt rätt i samtiden även om hon inte vill medge att hon valt temat för diskussion. Istället menar Fick att det var en historia som måste ut och med bakgrund i hennes studier i ryska (och rysk litteratur?) har hon också laborerat med återkommande teman i den ryska litteraturen, exempelvis viljan efter något annat.

En annan som skriver om rasism (som motpol till Poohl) är Rouzbeth Masarrat Agah med FTL. FTL står för Fuck the law, en inte ovanlig tatuering i den förort författaren vuxit upp i. FTL är en inställning, för att strunta i lagen så måste du ifrågasätta lagen. Författaren vill visa att det vi läser och förundras över, om förorten, det är för honom helt normalt – de som lever mitt i det kan inte agera på annat sätt, det finns sån misstro mot samhället, lagen, systemet. Med sin roman vill han komma åt problemet genom att skapa en förståelse.

20131122-150112.jpg

Avslutande block innehöll tre författare där Lars Berge var först ut med Kontorsninja, en satir och samhällskritisk berättelse om en man som bosätter sig på sitt jobb. Han inte bara bosätter sig där utan han försvinner, först utan att någon märker det men efter ett tag så saknas han. Berge berättar hur vi idag som definition av frihet arbetar tills vi går in i väggen. Hur vi kan hata våra jobb men ändå samtidigt känna rädsla över att bli uppsagd.

Boel Bergman har skrivit Den nya människan, en futuristisk berättelse idag. Bergman har gått in för att beskriva en dystopisk värld där under ett år inga barn föds. När barn sedan föds igen är de annorlunda. Bergman har försökt skildra de nya barnen som helt utan empati. De är medmänskliga mot varandra men sett utifrån så är de … obehagliga. Författaren ger en brasklapp, boken är dystopisk men kanske är dystopin redan här – för mycket av det som sker i boken sker idag även om inte precis så som i boken.

Martina Montelius har med Främlingsleguanen skrivit en bok som verkar absurd men tankeväckande. Montelius berättar om ett intelligent barn som hoppat av förskolan. Ett barn som resonerar mer väl än en vuxen, ett barn vars upphovsmän – föräldrarna – är frånvarande och barnet måste själv administrera sina behov. Detta gör barnet i sällskap av en mycket speciell leguan. Författaren säger sig ta stora poetiska friheter i berättelsen men alla känslor är autentiska.

Annonser

3 thoughts on “DebutBar

  1. Ping: Främlingsleguanen | Booze'n'Books

  2. Ping: Kontorsninja | Booze'n'Books

  3. Ping: Läsarna i Broken Wheel rekommenderar | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s