Gone Girl

Det här är en riktigt tjock och klurig deckarhistoria. Den tar med läsaren genom berättelsen utifrån två perspektiv; Amy, den försvunna kvinnan, låter oss ta del av hennes dagboksanteckningar som går från flickaktig förälskelse genom mogen kärlek till rädsla och försök att lappa ihop något som kanske har dött. Nick är mannen som är kvar. Mannen som så gärna vill framstå som reko att man skruvar på sig när man läser om honom. Han är också mannen som ju längre vi kommer i berättelsen framstår som mer och mer trolig förövare.

Amy och Nick träffas, skiljs åt och träffas igen – upprinnelsen till deras kärlekshistoria är som en bra historia och de passar så perfekt, han är en skön kille och hon är en skön tjej. De kommer så bra överens och de gifter sig ganska snabbt. Bestämda att inte låta sig bli ”som alla andra” fortsätter de sitt ganska triviala men framför allt sköna liv. Nick är reporter och Amy jobbar som testsammansättare. Men Amy är förmögen och jobbar bara för att hon vill. I krisens kölvatten blir båda arbetslösa samtidigt som Amys föräldrar måste hjälpas ur skulder. Inte längre förmögna flyttar Amy och Nick från sprudlande NY till en stad i släpiga Missouri, för att vara nära Nicks åldrande föräldrar.

Händelserna tär på paret och när deras femte bröllopsdag infaller är Nick på bristningsgränsen. Efter ett besök på den bar han driver med sin tvillingsyster återvänder han hem för att ta itu med sitt äktenskap. Men Nick kommer hem och finner Amy försvunnen. Vardagsrummet är i oordning och ytterdörren öppen. Vad har hänt Amy?

Detta frågar sig också polisen som finner fler besvärande, oförklarliga, bevis på att Amy utsatts för brott. Snart frågar sig pressen vart Amy tagit vägen och fallet blir nationellt känt. Nick, som man som läsare anat var purken på sin fru men som ändå var en schysst kille berättar i jagform om dagarna efter Amys försvinnande. Ju fler dagar som går, desto mer pressad blir Nick och desto mer får läsaren ta del av hans inte så schyssta sidor. Varvat med Nicks inre monologer och dialoger med polis och tvillingsyster är Amys dagboksanteckningar, som även de utmålar Nick som drömprinsen och äktenskapet som perfekt. Till att börja med. Dagboksanteckningarna spänner över flera år och ju närmare nutid, desto mindre perfekt framställs äktenskapet.

20131203-161559.jpg

Med en historia om ett äktenskaps uppgång och fall speglar Gilliian Flynn i Gone Girl ett USA som mår dåligt och har svårt att ta sig ur krisen. Genom att flytta paret från en levande stad som aldrig sover till ett mindre samhälle i Missouri kan hon också visa på det förfall som skett. I jakten på Amys förövare tas vi med till ödelagda shoppingmalls, övergivna och av desperata människor ockuperade hus och folk som arbetar för ett mål mat. Frågor som är svåra att hantera tas upp som bi-historier till Amys försvinnande; är det okej att skaffa barn som arbetslös? Är det rätt att ta av sina barns besparingar för att komma ur skuldträsket? Vi ser också hur människor som lever utan arbete och mål engagerar sig starkt i enskilda händelser, som Amys försvinnande men också som medborgargarden och med en känsla av att ”göra något meningsfullt” – en känsla som kan vara nog så viktig men farlig ifall den inte uppfylls inom samhällets lagar.

Det är en deckarhistoria med smart tvist. Det är också en deckarhistoria med många paralleller till landets status och jag tror att författaren vill skildra ett samhälle på glid. Det görs bra men ibland blir det något tjatigt, liksom främst Nicks men också Amys klämkäcka attityd. De har det tufft och möter svårigheter, de är båda välutbildade och reflekterande men ibland blir deras resonemang lite för mycket. Så kanske är denna tjocka bok lite för mycket, kanske hade den kunnat bantas utan att förlora historien. Kanske. Men bara man har tid så är den absolut läsvärd och absolut inte tråkig.

Adlibris
Bokus
CDON
Dito

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s