Kontorsninja

Jag hörde Lars Berge berätta kort om och läsa ur sin debutbok KontorsninjaDebutBar tidigare i vår. Jag blev nyfiken på boken som beskrevs som dråplig med med ett budskap. Berge vill med sin berättelse få upp ögonen på oss som arbetar så vi går in i väggen. Är arbetet verkligen så viktigt? I dagens samhälle med finanskriser och varsel lite till vardags så är jobbet inte längre en karriärstege utan ett måste. Många är det som håller fast vi arbetsuppgifter utan mening, arbetsuppgifter de hatar, av rädsla för arbetslöshet och inte kunna betala nästa amortering.

20131220-113228.jpg

När vi träffar bokens huvudperson Jens Jansen så har han nått sin gräns, han vill inte längre föreställa sig, han vill inte vara med. Därför försvinner Jens Jansen, han går upp i sin arbetsplats. Istället för att gå hem efter jobbet väntar han ut sina kollegor på toaletten och slår sedan läger i förrådet som ingen använder. Där, bland uttänjda kontorsmaskiner, pärmar och annat materiel kommer han att tillbringa arbetsdagarna. Om nätterna är han ute i kontorslandskapet och snokar och livnär sig på automatkaffe.

Visst är det sorgligt att ingen saknar Jens Jansen och att hans försvinnande inte uppmärksammas. Ingen efterfrågar hans arbetsresultat och arbetet rullar på. Men så har Jens Jansen också förberett sitt försvinnande under en längre tid där han simulerat arbete. På ett komiskt sätt fångar Berge här något som verkligen inte är komiskt. Där Jens Jansen sitter i sin ensamhet och spionerar på sina före detta arbetskamrater känner han sig både uttråkad och helt tillfreds. Nu behöver han inte längre låtsas utan kan helt uppgå i sin aversion mot jobbet.

20131220-113213.jpg

Trots att Jens Jansen inte saknas och varken syns eller hörs så kommer han inte att förbli ensam. Spionerandet på före detta arbetskollegerna ger läsaren ganska karaktäristiska kontorsprofiler och det kommer visa sig att det finns fler som Jens Jansen – fler som vill fly arbetets tristess och leda.

När jag läser boken så fnissar jag på många ställen. Berge skriver rakt och enkelt men ändå blir det roligt. Jag gillar egentligen inte att jämföra författare men här ser jag sådant släktskap att jag ändå tänker använda Erland Loe som referens. Som referens att beskriva hur de bägge författarna tar vardagen och bara beskriver sin huvudpersons tankar och agerande och plötsligt blir det en lätt absurd historia med tvister och knorrar.

Adlibris
Bokus
CDON
Dito

1 thought on “Kontorsninja

  1. Ping: Pocketnyheter och författarmingel | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s