Var det bra så?

Natur & Kultur och Mornington bjöd på goodiebag när vi var och lyssnade på Magdalena Ribbing för nån vecka sedan. I goodiebagen låg Lena Anderssons Var det bra så?. Yay! Detta är 2013 års Stockholm läser-bok och då Lena Andersson i år också vann Augustpriset (för Egenmäktigt förfarande) för andra gången var hon en författare som låg högt på vill-läsa-listan.

Igår sågs vi på bokcirkel, drack gott vin, åt krämig pasta och diskuterade boken. Det är en tunn bok som säger mycket. Det som imponerade mest på oss samtliga var hur Andersson använder språket, hur hon så precist kan använda orden för att fånga känslor så att inte omskrivningar behövs. Andersson har också sagt att i arbetet att få boken publicerat strök hon och strök igen till dess att språket var så avskalat att hon nästan tyckte det var kryptiskt. Vi tyckte inte det var kryptiskt i alla fall, utan var samstämmiga att beskrivningen av en förort – ett folkhem på glid – var klockren utan att på något sätt skriva läsaren på näsan.

20131220-160431.jpg

Boken är sina mogna knappa 15 år och behandlar ett årtionde ännu längre bak i tiden. Ändå känns den aktuell, vilket i sig är frustrerande. Handlingen kretsar kring Lotta i Stensby och hennes klasskamrater och vänner. Hur de lever livet från skolstart tills dess de går ut nian. Vi följer inte bara Lena som gläds när hennes föräldrar skiljer sig så hon ”blir som de andra” på gården. Lena som är duktig i skolan och en snäll flicka men som gärna gör saker emot sitt bättre vetande för att få hänga med de populära. Vi följer också de populära, de som lever hårt och tar ut sina hemförhållanden på andra. Vi följer de som inte bryr sig om populäritet men som försöker bryta sig ur den negativet och nedåtgående spiral som finns i förorten. Vi träffar de som försöker och lyckas och de som försöker och misslyckas. Vi träffar turkar, finnar och etiska svenskar. Alla påtvingade integration men som tycks leva i symbios i förorten. Förorten är inget mångkulturellt myspys med underbara dofter. Förorten är där andra klassens medborgare tvingas leva i trappuppgångens lukter.

Det är en koncis berättelse om samhället, då och idag. Om hur det är att leva mitt i livet och fråga sig ifall det verkligen är bra så.

Adlibris
Bokus
CDON
Dito

Annonser

2 thoughts on “Var det bra så?

  1. Ping: Var det bra så? | Bak bok mat

  2. Ping: Bokcirkel * två; Utan personligt ansvar av Lena Andersson | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s