Egenmäktigt förfarande och skamlöst skvaller

Att Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande vann 2013 års Augustipris var ju inte för handlingens skull i alla fall. Det är en knastertorr redovisning av Ester Nilssons hänförelse och förälskelse i Hugo Rask. Handlingen är helt utifrån Esters synvinkel och hennes förälskelse är så total att hon förvandlas till någon hon inte är, någon hon i andra fall inte skulle gilla. Och det är därför som Lena Andersson vann Augustipriset, för att hon så nära och uppriktigt kan skildra vad kärleken gör med en människa.

Berättelsen om Esters förälskelse är inte utan ironi och fyndiga citat men de är inte menade som roliga slapsticks utan är helt i linje med vad Ester känner, där och då. Det är jobbigt att läsa om Esters totala uppgång i kärleken, hur hon – som är en intelligent kvinna – inte kommer ifrån tvångstankar som vad menade han med det eller vad betyder det att inte ringt på två dagar, hur hon till att börja med hittar stöd i sin väninnekrets men slutligen inte ens lyssnar på dem ”för att de inte förstår” det speciella förhållande hon och Hugo har. Det är jobbigt, för som utomstående ser man vilka ofattbara och dumma beslut Ester fattar på dåligt underlag. Och jobbigt för att man själv varit där, fast inte så djupt och hårt. Hoppas man och kinderna rodnar när jag tänker efter.

20140103-180248.jpg

För det är ingen lycklig, besvarad förälskelse som Ester upplever. Istället känns det rätt klart för läsaren vad Hugo känner, men Ester ser inte det läsaren ser. Ester har på sig de rosa glasögonen. Visst ifrågasätter Ester Hugos intentioner och de hamnar ofta i diskussion, något Ester tycker stärker deras band. Ifrågasättandet är ofta anklagande från Esters sida men trots att Hugo är hal som en ål och inte ger några svar så fortsätter Ester framhärda i sin kärlek till honom. Och helt oskyldig är inte Hugo heller i sin törst efter bekräftelse och uppmärksamhet. Trots hans försiktiga fraser kring deras … förhållande … så kan han inte låta Ester vara och låta henne gå vidare.

Adlibris
Bokus
CDON

Och nu till något smaskigt! Är detta en självupplevd roman? I stil med Högsta kasteneller Myggor och Tigrar men med fiktiva namn? Och vem är då Hugo Rask? Enligt rykten och Google så är Hugo Rask ingen mindre än Roy Andersson. Vad spännande jag tycker detta är, Roy Andersson är faktiskt porträttlik Hugo Rask. Och trots att Hugo Rask är ”konstnär” så kan hans dåliga självförtroende och sökande efter uppskattning läsas in i Roys karriär och beteende. Dessutom – 2001 så gjorde Lena Andersson en intervju med Roy Andersson för 00-tal, en passage som stämmer inte bara med boken utan också åldersmässigt med Lena som a.k.a. Ester.

Även om det inte skulle vara självupplevt så så är det fantastiskt kittlande att läsa den här sågningen av Hugo Rask med Roy Andersson i åtanke.

6 tankar på “Egenmäktigt förfarande och skamlöst skvaller

 1. Hittade också intervjun med Roy Andersson från 00-tal och kände att man hittat någon form av bevis, men när man sedan gräver vidare så dyker det upp så många bekräftelser att det nästan inte blir spännande längre. Jag hade det som sport en vecka att ta valfritt påstående om Hugo och se om jag kunde hitta att det stämde in på Roy.
  Hus utanför Leksand? Check (http://hd.se/mer/2011/12/31/vart-liv-en-tragisk-komedi/).
  Har framhållit Majakovskijs novell ”Ett moln i byxor”? Check (http://www.legimus.se/work/content?workId=2f93154e-4d7f-4f28-8c27-7c28ae4fd0db).
  Har avbildat folk i busskur i regn? Check (http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ad/77/2c/ad772cd6e93f495320cba21d0c42d6fd.jpg).

  Jag var lite förvånad först att så små detaljer stämde in, att inte mer gjorts för att ”fiktivisera” karaktären, men samtidigt säger det väl något om hur ärlig och självupplevd boken känns. Istället för att skapa helt fiktiva figurer så verkar Andersson försöka hålla sig så nära sin egen upplevelse som möjligt och det är väl den ärligheten som gör att man så lätt identifierar sig och upplever skildringarna som så precist träffande.

 2. Pingback: Egenmäktigt förfarande – en roman av kärlek av Lena Andersson | Lottens Bokblogg

 3. Pingback: Att vara eller inte vara Hugo Rask | Booze'n'Books

 4. Pingback: Rätt ointressant om Andersson | Svensson

 5. Pingback: Lena Andersson på Söderbokhandeln | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s