Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

Kanske skall jag ha det som läsutmaning light att beta av samtliga böcker som presenterades på DebutBar november 2013. Ytterligare en bit på vägen kom jag när jag i helgen läste Katarina Bivalds Läsarna i Brooken Wheel rekommenderar.

20140119-201135.jpg

Det här är feelgood med komiska inslag och kärlek till litteratur och läsande. Sara är en tjej som isolerat sig i böckernas värld utan att för den sakens skull byggt sig luftslott. Boken börjar med att Sara anländer till ett mindre samhälle i Iowa, USA. Hon är där för att bo hos sin brev- och bokvän Amy. En liten semester från arbetslösheten hemma innan hon måste ta tag i livet igen. Sara ser fram emot att bara hänga med Amy, läsa och diskutera böcker. Men så blir det inte. För Amy har olyckligtvis dött innan Sara hinner dit. Sara anländer faktiskt på Amys begravningsdag. Hon är dock väntad, turister är hett eftertraktade men än mer sällsynta i Brooken Wheel där alla känner alla. Först blir hon stationerad i Amys hus som känns väldigt opersonligt och tomt på böcker. Sedan blir hon omhändertagen och bjuden på allt hon gör. Hon får till och med en egen chaufför, stackars George som inte har något annat för sig än köra Sara dit hon önskar och dricka kaffe på byns diner.

Sara som är så ordinär att hon vanligtvis smälter in i bakgrunden blir allt mer frustrerad över att inte få betala för sig eller ens hjälpa till och på så sätt få göra rätt för sig. Så när hon äntligen vågar sig in i Amys sovrum hittar hon skatten, böcker i massor. När Sara får reda på att Amy behållit sin döde mans nedstängda butikslokal så får hon en idé. Med Amys böcker och några till som hon skjuter till så skall hon öppna en bokhandel i Brooken Wheel. Dels för att på så sätt sprida glädjen i att läsa men också för att få något att göra. Till att börja med är det inte så viktigt med betalningen, det viktiga är att få Broken Wheels innevånare att läsa. Men innevånarna har andra planer. I Sara ser de en möjlighet att få liv i samhället igen och bokhandeln är den enda på flera mils håll. Genom nyhetsbrev och listiga konspirationer lyckas man locka kunder från ställen runt omkring. Bokhandelns blomstrande affärer smittar av sig och ger även andra inrättningar kunder och gäster. Men allt är inte bara pengar, också Broken Wheels personligheter kommer närmare varandra och blommar upp.

Det är en hel del personligheter i Brooken Wheel och det är en hel del litterära referenser i boken. Sara är inte världsfrånvänd men inte van vid sociala sammanhang och många gånger finner hon råd i böckernas värld, inte minst genom att jämföra sitt liv med olika litterära genrer. Det märks att författaren älskar litteratur och böcker. Här är ingen snobbism utan litteraturen blandas, högt som lågt.

Trots jag har svårt för feelgood och tycker vissa stycken är lite för långa så är mitt intryck av boken väldigt gott. Jag skrattar och njuter med Sara. Älskar det mysiga i Brooken Wheel och hur de finner stöd i varandra för att bevara Sara och låter henne se dem. Och Sara lovar hitta en bok som passar var och en.

Adlibris
Bokus
CDON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s