Kvinnan i svart

Boken är alltid bättre än filmen. Så är det. Och den här gången såg i alla fall jag filmen innan jag läste boken (brukar vara tvärtom) och tyckte filmen var rätt bra. Men Susan Hills Kvinnan i svart är läskig som bara den och skriven på ett sätt som jag skulle vilja kalla klassisk skräck.

Handlingen byggs upp från mysig julafton framför brasan i mysiga landsbygden med traditionella spökhistorier. Så tar vår protagonist över och ger oss den så gruvligt hemska upplevelse han varit med om att man som läsare blir upptriggad och lite rädd redan innan han kommit in på själv händelserna.

20140208-181313.jpg

I ungdomens dagar fick Arthur Kipp ett uppdrag att bege sig till avlägsna Eel Marsh House för att reda upp ett dödsbo. Naturbeskrivningarna och Arthurs känsloliv är mycket bra återberättade och läsaren lotsas fram försiktigt, blir lite komfortabel och kan leva sig in i omgivningen. Så, efter begravningen som Arthur deltar i, börjar det krypa på en. Det där som Arthur har lovat var så hemskt att han inte ens vill tänka på det.

En mystisk blek och dödligt lidande kvinna i svart visar sig för Arthur. Då börjar alla kontakter han har i den avlägsna byn att skruva på sig och vill inte prata om vare sig kvinnan eller ännu avlägsnare Eel Marsh House. Arthur är ung och ambiös, låter sig inte skrämmas (eller – tänker inte låta sig skrämmas) och fortsätter mot bättre vetande att sitt arbete.

Det är en läskig historia som skrämmer läsaren på det där subtila sättet som också gör att man bara vill läsa vidare, få reda på mer och samtidigt få det överstökat så man kan pusta ut. En sorglig historia är det också, men det förstår man nästan att det måste vara när det börjar vankas spöken. För spöken hemsöker oss inte av godhet.

Adlibris
Bokus
CDON

8 thoughts on “Kvinnan i svart

  1. Det låter lovande även om jag inte är särskilt lättskrämd. Boken står i hyllan och väntar och rätt vad det är kanske jag också börjar bita på naglarna. Ska bli spännande att ta reda på hur det blir med den saken 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s