Tusen tranor

Tusen tranor är en bok skriven med känsla och frustration. En afrikansk man, på flykt från hopplösheten återfinns i södra Sverige när han trodde han var i London. Han återfinns av en svensk medelålders kvinna som en regnig kväll råkar köra på honom. Pressad av situationen gör kvinnan inte det som är rätt utan tar med mannen till en övernattningslägenhet som familjen har. Med mannens bakgrund sover han ut och trots rädsla för något outtalat – myndighetsutövande? – väljer mannen att stanna i lägenheten. Kvinnan blir först frustrerad över att mannen inte lämnar lägenheten, trots ekonomiska erbjudanden men kommer så småningom att ta in hans situation och kanske – bara kanske – kan hon i det större se sina egna problem som lösbara.

20140323-153125.jpg

Boken är uppdelad i tre partier där mittenpartiet ger uttryck för den frustration jag upplever från författaren. I spridda berättelser, osäkert vilka som faktiskt är mannens och vilka som han hört av andra, beskrivs de inhumana vägar folk på flykt tvingas till då rikare, mer framgångsrika länder inte delar med sig. Det är uttänkt att kvinnan är advokat, en kvinna som gör som man säger. En kvinna som är duktig och korrekt. En kvinna som tyglar sina egna önskningar så hårt att hon inte ens kan förmedla kärlek till sitt nu vuxna barn.

Trots att både mannens och kvinnans öden bär på historia som mycket väl kunde bli en bok i sig så blir tyvärr den här berättelsen flyktig och oavslutad. Det finns så mycket mer jag hade velat veta och som jag velat följa, inte minst kvinnan. Men nu får jag inte det och det blir en läsning som inte sätter alltför djupa spår hos mig. Synd.

Adlibris
Bokus
CDON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s