Bokcirkel: Great expectations

I början av veckan så sågs vi i klassiker- och rödvinsbokcirkeln för att diskutera Charles Dickens Lysande utsikter, och dricka rödvin. Det var en träff vi varit tvungna att skjuta upp eftersom ingen av oss, trots intresse och ambition, lyckats läsa ut boken till planerad träff. Boken var svårläst på ett sätt som egentligen inte hade något med omdömet av boken, som vi alla faktiskt gillade, att göra. Den var svårläst dels på grund av att vi alla valt att läsa den på engelska och det fanns en hel del ord och uttryck som var gammalmodiga men också för att dialogerna är väldigt omständliga. Det var något vi diskuterade, pratade man så på den tiden eller är det del av Dickens litterära uttryck? Ifall man jämför med Madame Bovary som skrevs ungefär samtidigt så är den mycket lättare att läsa (vilket jag jämförde och tyckte även med Flauberts Äcklet).

Lysande utsikter handlar om stackars föräldralösa Pip som av en händelse får chansen att bli en Gentleman. Det är lite komiskt det här att han skall bli en gentleman tycker jag. Träningen innebär att han läser böcker och umgås med andra aspirerande gentlemän. De skaffar sig dyrbara vanor och funderar i bästa fall över livet. Nåja, ifall jag inte raljerar så innebär det att Pip kommer att komma över en summa pengar och han skall skolas att förvalta dessa. Det är okänt vem som är Pips välgörare men han är själv säker på att det är miss Havisham och att hon gör det för att hon utsett Pip till kommande make åt hennes adoptivdotter Estella. Pip tänker sig han får prinsessan och halva kungariket liksom. Miss Havisham är en sjukt bitter kvinna som lever i det förflutna – bokstavligt. Klockorna i hennes hem är stannade och miss Havisham lever i samma kläder som när hennes liv stannade, en brudutstyrsel hon halvt hunnit klä sig i när hon fick beskedet hon blivit lämnad. Hennes bitterhet mot män mynnar ut i en djävulsk plan där adoptivdottern Estella skall bli ouppnåelig och krossa alla mäns hjärtan. Det är så Pip kommer i kontakt med dem, i barndomen kallas han till miss Havishams hem för att leka med Estella, eller för att underblåsa det självförtroende som Estella uppfostras med; att hon är helt oemotståndlig. Pip faller för Estella som en fura och Estella blir ledstjärnan för Pip genom boken.

Men trots att Estella är central i Pips tankar så händer annat i boken som sorteras under genren Bildungsroman, en berättelse om en persons bildning eller mognad – hur denne formas att anta de livsegenskaper denne gör. Med Pips resa från att ha bott hos sin syster och haft sitt liv utstakat som lärling hos systerns man, smeden Joe, till de lysande utsikterna som gentleman och kanske bröllop med kvinnan i hans liv, Estella, utvecklas Pip. Han lär sig uppskatta människor utifrån deras handlingar och inte utifrån deras förmögenhet eller skönhet. Pips fackkunskaper redovisas aldrig men när vi följer honom genom livets skeden och de prövningar han och hans närmsta utsätts för så förstår vi hur Pip formas och utvecklas.

Det är en intressant berättelse som måste läsas med tidens andra i åtanke. Det är också modigt av Dickens att skriva om en sådan järnkärring som miss Havisham även om hennes agerande också diskuteras i negativ bemärkelse på formandet av Estella.

Här är de tre olika omslag vi köpt boken i, gissa hur vi rangordnar dem.

20140405-102029.jpg

20140405-102043.jpg

20140405-102053.jpg

Adlibris
Bokus
CDON

>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s