Boken om Mademoiselle Oiseau

20140405-172404.jpg

Mademoiselle Oiseau, en crazy cat lady med stil. Från Lovisa Burfitts skissblock via Rörstrands porslin har nu Mademoiselle Oiseau fått en egen berättelse. Burfitt slog sig ihop med Andrea de la Barre de Nanteuil och resultatet blev en helt underbar bok med fantastiska illustrationer och en fantasifull historia. Och en uppföljare är redan på gång!

20140405-172912.jpg
De båda upphovsmakarna till boken vill förmedla lekfullhet och surrealism. Att det är viktigt med fantasi! Historien skall vara svävande, för bra för att vara sant men händer på riktigt. Eller? Är det Isabellas fantasi? Mademoiselles?

Isabella är bokens andra huvudperson som beskrivs som motsatsen till Mademoiselle Oiseaus färgstarka personlighet. En nioårig flicka som upplever sig själv som trist och i bästa fall grå, annars mest som osynlig. Med sig melankoliska personlighet ter sig hela världen som grå för Isabella. Tills den dagen hon av misstag åker en våning för långt med hissen när hon skall hem och träffar Mademoiselle Oiseau.

20140405-173744.jpg
Isabella inte bara hänförs av Mademoiselle Oiseaus fantastiska skapelse utan smittas nog också av den. Plötsligt finns det färg i Isabellas liv och hon själv är inte längre osynlig. För en kattälskare som mig är dessutom Mademoiselle Oiseaus 42 katter med egna personligheter en fantasi i sig själv. Boken andas Paris och flärd. Författarna har själva spenderat mycket tid i staden och det råder inga tvivel om att de inspirerats av säregna parisiskor när de tecknat Mademoiselle Oiseau. Och på frågan ifall Mademoiselle hade kunnat leva någon annanstans, säg Berlin eller Stockholm, svarar de nej. Mademoiselle Oiseau behöver Paris med den magi och fantastiska arkitektur som staden representerar. Det är ingen slump att Paris är kulturens Mecka.

20140405-174817.jpg
Förutom den fantasifulla berättelsen och bilderna innehåller boken litterära referenser och lek med (franska) språket. Det är en bok att högläsa ur, att ta in tillsammans, om och om igen.

Adlibris
Bokus
CDON;

1 thought on “Boken om Mademoiselle Oiseau

  1. Ping: Boken om Mademoiselle Oiseau av Andrea de la Barre de Nanteuil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s