Bokbloggsträff

Massolit förlagsgrupp bjöd in till bokbloggsträff med författarpresentationer på Galleri Kontrast. Här fotograferar författare bloggare som fotograferar författare.

20140412-153655.jpg

Kvällen inleddes med mingel och gick över till ett pass samtal där Sofie Sarenbrant var först ut att prata om sin tredje bok om kriminalaren Emma Sköld, Visning pågår. Den här gången handlar det om husvisningar med efterföljder. Sarenbrant har skrivit om mord i mäklarmiljö där hennes egna erfarenheter från husvisningar utgjorde stor del av research men även Hemnet och den ryktesvägen betecknade korrupta mäklarbranschen. Själv har Sarenbrant goda erfarenheter av mäklare och husförsäljning men iden till boken kom efter en egenupplevd händelse där hon vid en husvisning kom, gick in, upplevde bostaden dom lite vissen och framför allt öde innan hon gick igen – helt obemärkt. Händer detta frågade hon sig, och hur kan mäklaren vara säker på att alla lämnat huset när de själva låser och ger sig av. Här hade hon ju kommit och gått utan att någon lagt märke till det. Jämfört med hennes förra bok som utspelar sig under ett par timmar maraton så är den här boken lång med flera dagars spännvid. Ändå upplever läsaren säkert att saker händer fort, det är ju bara ett pat dagar. Ett spännande grepp Sarenbrant i den här boken provat är att låta den enda jag-rösten vara mördaren. 

20140412-153118.jpg
Efter Sarenbrant fick vi träffa
Lars Wilderäng som berättade bakgrunden till sim dystopi Stjärnklart. I Stjärnklart sviker tekniken mänskligheten och Wilderäng ställer sig frågan – När vet man att undergången här? Visst uppstår det i boken ett extremt scenario men generellt sett borde vi oroa oss för det beroende av teknik vi har. Vi är oerhört sårbara vid exempelvis ett strömavbrott, redan efter 14 timmar skulle Stockholm stå utan rent vatten i kranarna.

20140412-153224.jpg
Wilderäng är ingen renodlad prepper – en person som förbereder (preparerar) sig för undergången men jan bor på gård med självförsörjning. Under bokens tillkomst frågade han sig vem dom skulle klara en total teknisk kollaps bäst och tror att det inte är så mycket lager av förnödenheter som socialt sammanhang som spelar roll. De som besitter kunskap ingår i ett socialt sammanhang klarar sig bättre än en isolerad prepper tror han.

Jon Rönström och Anders Ekman presenterade sin annorlunda kokbok Stalins makaroner.

20140412-153245.jpg
Hur lik är inte Jon Andy i SATC?
Boken grundar sig på 31 historiska händelser där mat är med på ett hörn. Tid har lagts ned på att välja bild och kärlek har lagts på kuriosan till varje maträtt. Kvällen till ära bjöd Massolit på Iron Maidens tonfiskmacka – en rätt som inte upplevs som hård rock och därför fick en plats i boken som en ovanlig post på ridern som en kanske skulle tro innehöll sprit och rått kött (överdrift, jag vet men ni fattar).

20140412-153256.jpg
Iron Maidens favorit, ljust bröd, tonfisk en masse och lite smör. Ingredienserna för sig så att var och en monterar sin macka själv.

Här hänger Marika King och Manne Fagerlind som båda skrivit böcker som berör. Fagerlind har precis kommit ut med Mina drömmars land.

20140412-153308.jpg
Boken handlar om en ung man som flyr från Uganda till Sverige som skall bli hans drömmars land. Väl här möts han inte av välkomnande armar utan av ensamhet, förtvivlan och mer ensamhet. Boken handlar inte enbart om Joseph utan också om människor som hjälper och de som arbetar i statens namn med saker de kanske inte alltid vill förstå. Det är en beskrivning av Sverige som en enda lång kall vinter.

Marika King har skrivit en uppföljare på sin succé Supernova – Projekt längtan.

20140412-153319.jpg
En bok som sammanfattningsvis handlar om längtan. Längtan bort, längtan efter framgång men också längtan efter att hitta sig själv och längtan efter att betyda något, för någon.

I boken så åker huvudpersonen efter sin sjukskrivning på ett längre voluntärarbete i Afrika och upptäcker att lika mycket som hon hjälper utsatta blir hon hjälpt att förstå livet och sig själv. Med boken vill King resonera kring frågor som – Vad är framgång? Och vem definierar framgång? Statusar och egoboostar. Temat för boken är framgång och ifrågasättandet av detta. Författaren har själv erfarenhet att både utbrändhet och voluntärarbete i Afrika. Nyligen debatterade hon på SVT om ämnet Kramturism, mycket tänkvärt.

Innan kvällen avslutades så pratades det mat igen men inte direkt kokbok. Krogrecencenten Jenny Damberg har gett ut en slags historiebok – Nu äter vi – om den mat som efter andra världskriget kommit att bli svensk husmanskost, bl.a. Kebabpizzan.

20140412-153332.jpg
Boken har skrivits på under många år och speglar författarens intresse för historien bakom. Etymologiskt finns mer eller kända lyxrätter men inte det här vanliga, kebabpizza. Boken beskrivs som en exposé av värdelöst men roligt vetande. Men allvaret finns där också, som pizzans betydelse i svenska kvinnohistorien. Innan pizzan var det i det närmaste lösaktigt för en kvinna gå ensam på restaurang. Men en pizzaägare såg potentialen med en ny kundgrupp. Unga manliga servitörer i tighra t-shirts som lockade tjejgäng. Win win 🙂

Finfin kväll med fina böcker.

20140412-153343.jpg

3 tankar på “Bokbloggsträff

  1. Pingback: Visning pågår | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s