Marisha Pessl om Nattfilm

Veckan som var blev en intensiv vecka för författaren Marisha Pessl. I Skandinavien på turné med sin efterlängtade uppföljare till succédebuten Fördjupade studier i katastroffysik fick hon hatta runt och svara på frågor och berätta om din nya bok.

Hos det svenska förlaget Natur & Kultur var hon ändå glad, pigg och väldigt öppen när hon berättade bakgrunden till Nattfilm.

20140517-112208.jpg
Förlagschefen Richard Herold jämförde läsningen av boken med en bunke Häagen Dazs-glass. Man tar en sked för att smaka och sen har man ätit upp allt. Det bådar gott trots att Pessl helt bytt omgivning för sin nya roman. Debuten har jämförts med Donna Tarrts Den hemliga historien just för den är så nedgrottad i universitetsmiljö och mysterier i anknytning till akademiska teorier. Nattfilm känns mer ”nutida” men ändå nednördad, i film.

20140517-112223.jpg
Pessl berättar att hon, liksom Toni Morrison, utgår från att hon skriver det hon själv skulle vilja läsa och har med Nattfilm velat skildra något mörkt och mustigt – en djungel nattetid. Spännande och farlig. Hon läste mycket om Stanley Kubrick och fascinerades inte bara av hans verk utan också av honom som person och av hans hängivna fans. Så kom iden om att skapa Nattfilms egna superregissör, Cordova. Cordova är en man och en myt. Han gör fasansfullt hemska filmer men med sån finess och sånt budskap att de blir kult. Hans fans bildar hemliga sällskap och Cordova själv spär på myten genom att vara otillgänglig och hemlighetsfull. Men trots att boken skildrar scener ur Cordovas filmer och kommer skildra vad filmerna betytt för många är inte Cordova huvudpersonen. Istället är det Cordovas dotter som är navet i berättelsen. Pessl ville undersöka vad som sker med en person som är så nära en myt, en kult, men ändå i skuggan av denna.

20140517-112240.jpg
Bokens berättarröst är trots allt manlig, för att skildra den historia hon vill berätta har Pessl valt en man som inte har något att förlora, en man som befinner sig på botten och vars drivkraft inte bara är nyfikenhet men också revansch.

Jag läser boken så snart jag bara kan och tycker det är ett jättespännande koncept att man i samband med boken också skapat en kult (typ) på nätet och i sociala medier. Den engelska upplagan av boken innehåller bilder som går att läsa av med en app och som ger läsaren mer information att nörda ned sig i och leta efter ledtrådar. Den svenska upplagan innehåller den också mycket extramaterial i form av bilder och rapporter eller artiklar men fungerar tyvärr inte med appen. Men informationen på nätet går att finna ändå, googla, sök på hastag #nightfilm och besök youtube!

Adlibris
Bokus
CDON

2 tankar på “Marisha Pessl om Nattfilm

  1. Det är så underbart att du går på alla dessa författarträffar så jag känner att jag hänger med åtminstone lite. Nu blev jag för första gången peppad på denna boken också (även om jag gillat omslaget tidigare).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s