Araben

En av författarna på vårens DebutBar var Pooneh Rohi som skrivit Araben, en bok jag sett lovordats mycket i media. Nu har jag läst min signerade bok och är imponerad. Vilken debut. Vilket sätt att skriva, både poetiskt och gripande.

Araben är det samlingsnamn vi nog är många att ha på våra fördomar om män från Mellanöstern. I boken så är det en man som kommit till Sverige med förhoppningar om inte bara jobb utan om ett bättre liv för sin familj. Nu följer läsarna honom under en dag i vintersverige, en dag idag när han spenderat kanske lika stor del här som han spenderade i sitt ursprungsland (som är Iran, så egentligen är han inte Arab). Inget blev som han hade hoppats och idag är han en ensam misslyckad man som reflekterar över sina principer och livsval. Samt över livet som sådant, vad han upplevt och vad han själv medverkat till. Vilket som är hans land, minnena och uppväxten, ursprunget eller här och nu – det som han valt.

En annan som i boken slits mellan och funderar över ursprung och val är en ung kvinna mitt i karriären. Även hon har sitt ursprung i Iran men har bättre förutsättningar i Sverige med en uppväxt här. Trots detta kan hon känna av utanförskap och oro i sin identifikation. ”Mitt språk som inte ens är mitt” säger hon om persiskan och det symboliserar också allt det andra, traditioner som inte är hennes men som hon ändå vill känna stolthet för och ta vidare – men inte kan. För hon har inte bakgrunden. Hon som skulle kunna vara rik på erfarenheter och ha ett försprång med dubbla identiteter känner sig vilsen och inte riktigt med på någon av sidorna.

20140608-111748-40668979.jpg
Mannen och kvinnan tangerar varandra i tankar och funderingar. De olika generationerna och deras förutsättningar, både i Iran och i Sverige. Mannen ser till de yngre som i Sverige fått växa upp i demokrati och välstånd medan kvinnan avundas de som kan uppskatta det man i ett demokratiskt land tar för givet. Mannen ser Sveriges olikheter mot Iran – kylan, mörkret – som identifierare för det andra som Sverige representerar – frihet, fred. Kvinnan är svensk i sinnet och drömmer om barndomens besök i ett Iran som visar sig från sin allra bästa sida.

Boken behandlar så mycket mer än nationalitet, den behandlar känslor och livsåskådningar (inte religiöst). Den handlar om människan och livet. Vackert och sorgligt, precis som livet.

Adlibris
Bokus
CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s