Hennes iskalla ögon

Lagom till sommaren och läsning i solstolen kommer Carin Gerhardsens Hennes iskalla ögon ut i pocket. Svenska deckare är perfekt ströläsning även om historien i den här utspelar sig under vinterhalvåret.

Jag har läst de flesta av Gerhardsens böcker i Hammarbypolis-serien och uppskattar relationerna man som läsare skapar med teamet. En annan sak jag gillar med Gerhardsen är att hon skriver om brott eller händelser som kan tyckas otroliga men som man ändå känner igen från media. Den här boken är inget undantag utan läsaren kommer att ta del av beräknande mördare och märkliga omständigheter som känns igen från senare års nyheter.

20140613-193358-70438453.jpg
Bokens tema är lite av kvinnovåld. Vi följer olika kvinnor som på olika sätt utsätts för mäns våld i sina relationer. En av kvinnorna är psykiskt nedbruten att alltid finna felet hos sig själv. Hon är oattraktiv, hon tänker bara på sig själv och allt hon gör är fel. Den här kvinnan följer läsaren och bit för bit förstår vi att hon misstänker hennes dominante man haft fuffens för sig. Men hur skall kvinnan ens våga undersöka sina farhågor, så kontrollerad hon är att mannen till och med installerat spårnings-app i hennes iPhone?

En kvinna, vars förhållande beskrivs ur hennes väninnas synvinkel, försvinner och väninnans misstankar faller på pojkvännen som hon anser vara svartsjuk till en alltför kontrollerande och exkluderande grad. Väninnan misstänker kvinnan försvunnen när sms- och Facebook-kontakten börjar bli olik kvinnans sätt att uttrycka sig. Då blir väninnan samtidigt rädd att hennes skämtsamma sms kan ha lästs och feltolkats av pojkvännen.

En annan försvunnen kvinna är den nervöst lagda hudterapeuten. Hon lever förvisso i en relation där mannen mer eller mindre avgudar henne men när mannen och sonen anmäler henne försvunnen och man börjar nysta i hennes liv så upptäcks att kvinnan är både manipulativ och otrogen. När polisen upptäcker luckor i mannen och sonens redogörelser och dessutom finner blodspår faller misstankarna på männen.

Ett annat tema i boken är teknikens möjligheter. Inte bara kan vi spåra varandra som i spårnings-appar. Vi kan också träffa personer i forum på nätet och kommunicera via Facebook. Och Hammarbypolisen Connys äldste son tar på eget bevåg risker undercover som barnvakt där han filmar misskötsel. Och vem är det som förföljer Hamids exfru i hans namn?

Hennes iskalla ögon är en spännande berättelse där jag kanske gissade mördaren men ändå blev överraskad av bokens uppgörelse.

Adlibris
Bokus
CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s