Bokcirkel: Albert Camus Främlingen

Så himla bra när man hittar rätt med bokcirklar. Den rödvins-och-klassiker-cirkel jag är med i har ynglat av sig men klassikerna består. För ett tag sedan så läste vi Sartres Äcklet, en bok som vi hade svårt att tycka om (så jäkla tråkig) men som gav upphov till diskussioner – om existensen och existentialismen. Albert Camus brukar även han räknas till existentialismens förespråkare, trots att han själv inte alls tyckte det. Som ett ”svar” på Sartres Äcklet skrev Camus Främlingen, en bok som påvisar människan och absurdismen. Och se där, jag petade in människan i meningen – är jag då inne på existensen ändå?

20140707-132352-48232425.jpg
Det här var huvudtemat när min härliga bokcirkel träffades för att äta franskt cuisine och prata Främlingen. Trots att vi alla tyckte den var ”mer skönlitterär” än Äcklet så nämnde vi knappt handlingen, istället fastnade vi i -ismerna. Och jag njuter av att få diskutera och tyda författarens mening. Våra kloka huvuden ihop och några glas senare konstaterar vi att det måste vara jobbigt att grotta ned sig i detta. Att skriva och leva i enlighet med existentialismen, något vi idag ju gör (allt utgår från en själv och ens val) så är tanken svindlande, näst på deprimerande. Men att förlita sig på absurdismens lag att inget du gör spelar någon roll och dina val är meningslösa är det också en deprimerande tanke. Det är den hårfina och helt omvälvande skillnaden för oss som individer att ta ställning till – har allt en mening eller har inget mening?
Betyget på Främlingen kan inte annat än bli gott när en berättelse sätter sådana spår.

20140707-125655-46615882.jpg
Och Camus finns överallt i konsten. På fotografiska hittar jag hans synsätt uttryckt i Dana Sederowskys verk. Heléne uppmärksammade oss på The Cure’s text Killing an Arab, en text som använts i fel syften men som faktiskt uttrycker Camus tankar koncentrerat;

Whichever I chose
It amounts to the same
Absolutely nothing

I’m alive
I’ dead
I’m the stranger
Killing an arab

Där Antoine i Äcklet till slut tror att det kan finnas mening och på sätt och vis gaskar upp sig så går Meursault i Främlingen med öppna ögon och en känsla av lättnad sitt öde till mötes i den sanna förståelsen av likgiltighet.

Adlibris
Bokus
CDON

Annonser

3 thoughts on “Bokcirkel: Albert Camus Främlingen

  1. Ping: Bokcirkel: Stoner | Booze'n'Books

  2. Ping: Bokcirkel: Resa till nattens ände | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s