Färgen på drömmar

Jag har än en gång fått läsa en bok genom Booked. Den här gången en historisk ungdomsbok, Färgen på drömmar av Ruta Sepetys. Historisk är i den här meningen 1950-talet. Handlingen utspelar sig i New Orleans, en stad med egen historia och rykte men också en stad i södern där efterkrigstiden bjuder på utmaningar.

20140713-183402-66842173.jpg
Läsaren får följa Josie, en tjej med skinn på näsan och en pistol under kjolen. Det är sant. Som sjuåring kom hon till New Orleans med sin mamma som återupptog sitt forna arbete som prostituerad, något Josie är plågsamt medveten om nu tio är senare när berättelsen börjar på riktigt. Josie har tagit avstånd från sin mamma men är knuten till henne genom bordellmamman Willie och det faktum att Josie städar på bordellen. Hon inte bara städar, hon är en nära förtrogen (så förtrogen Willie kan vara) och hjälp till Willie. Josie reflekterar över de andra prostituerade i Willies stall och är god vän med andra hjälpredor. Relationen till mamman är ansträngd och under berättelsens gång träffar vi en kallhjärtad mamma som görs sig bäst när hon håller sig borta.

Det är inte bara i Willie och hennes närmsta Josie funnit sin egna familj, sedan hon var tolv har Josie egensinnigt flyttat in i en bokaffär (vilken dröm!) och jobbar av sin logi i densamma. Ägaren Charlie, nu gammal och förvirrad, och hans son Jacob står Josie nära. I och med bokaffären träder Josies intellektuella sida fram, streetsmart är hon från umgänget med Willie.

I sin längtan efter en egen familj brukar Josie fantisera om män hon träffar och gillar, att de är hennes okände pappa och hur underbar han är. Så också med den trevlige mannen som på nyårsafton köper både Keats och Dickens av Josie. Därför blir Josie chockad efter helgen när hon får reda på att han dog strax efter besöket i bokaffären. På en gång förstår Josie att något inte stämmer och alltför snart pekar mycket på att hon har rätt. Polisen undersöker dödsfallet och kommer fram till mord, Josies mamma misstänkliggörs och Josie som äntligen fattat mod att söka till college trasslas in i en härva av lögner.

Detta är en lättläst bok, inte bara språkligt utan också med korta kapitel och fina porträtt. Det är många karaktärer att ta till sig men det är enkelt. Som ungdomsbok är det också uppbyggt för diskussioner, hur kan man handla annat än vad de gör, den tid och plats de lever i. Josies drömmar om en pappa och alla de som är henne nära, som en familj. Hur utsatta personer kan hjälpa varandra och sprida glädje och hur vissa dras till själviskhet och gnidenhet av samma orsaker som får andra att följa lagen. Det är lite kontroversiellt att skriva om livet på bordell när det kommer till ungdomslitteratur och jag gillar inte helt hur chosefritt de ”lyckliga hororna” beskrivs. Mer gillar jag Jessie, en kille som liksom Josie hade vägen utstakad i de mörka prången i de franska kvarteren men som ändå ser något i sig själv som är värt att kämpa för, med schyssta medel.

Adlibris
Bokus
CDON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s