Fågelmannen

20140726-094528-35128291.jpg

Det här är en bok som jag känner mig splittrad inför. Fågelmannen av Mo Hayder har en bra historia och en otäck seriemördare. Men språket är konstigt och jag vet inte ifall det är författarens uttryckssätt eller översättningen som gör den något svårläst. Kanske en blandning av båda?

I den här, första delen av en serie, boken följer vi Jack som är en polis med tragiskt förflutet. Minnet av en försvunnen bror och föräldrarnas sätt att hantera den kvarvarande pojken har format Jack. Idag är han en skicklig polis med rättspatos men också en kille som kvinnorna dras till. Kanske skiner den där hjälplösheten igenom men Jack framställs dessutom som en riktig heting. Förutom att spana på grannen, en känd pedofil, som Jack är övertygad om har något med broderns försvinnande att göra så arbetar Jack i den här boken med ett fall med flertalet stympade kvinnokroppar.

Kropparna hittades på en ödetomt och är flera till antalet. Förmultnade men det syns ändå att någon tagit sig tid med dem – kvinnorna är sminkade, tvättade och stympade. Som att en amatörobduktion har gjorts. Dessutom fattas brösten på de fylligare offren och efter riktig obduktion finner man dessutom något inne i kropparna. Men det stannar inte där. Samtidigt som Jack försöker spåra identiteten på kvinnorna så utökas hans team, för effektivitet men en trångsynt utredare på samma nivå skapar frustration och sidospår för Jacks framsteg.

Läsaren får också följa Jack i hans förhållande med en av kvinnorna i raden som inget hellre vill än ta hand om honom. Och Jacks dragning till en av kvinnorna han träffar i utredningen, en dragning som får honom att ifrågasätta sitt beteende. Men mest spännande är att vi som läsare också får följa mördaren och hans perverterade sinne. Det är så där äckligt att man frossar i sitt förfasande över hur sjuk personen är.

Hade språket varit bättre hade jag haft lättare ha överseende med sådana stickspår som troligen är nybörjargrejor (det är trots allt Hayder första bok) och istället hyllat tvisterna. Jag kommer definitivt läsa fler böcker av Hayder, inte minst för jag vill veta vad som hände Jacks bror men också för jag tror på författaren.

Adlibris
Bokus
CDON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s