Hyenorna

Med sin titel och sitt omslag var Hyenorna av Hanne Ørstavik lockande för mig.

20140803-192743-70063388.jpg
Siv som är kvinnan vi följer i boken fascineras av hyenor efter ett youtube-klipp hon sett. Hyenorna är för henne vad jag också tycker – vilda och obestämbara. Men Sivs efterforskningar visar också att bland hyenorna så är det honorna som tar för sig och är våldsammast. Honorna som jagar bort sina söner från flocken och sätter på så sätt status.

I och med dessa iakttagelser och bilden jag har av hyenor så trodde jag att det skulle bli en kraftfull och hetsig berättelse. Istället får jag en ganska loj berättelse om främst Siv men också Sally, två kvinnor som båda skriver och som har komplicerade förhållanden till sina mödrar. Läsaren träffar Siv under en kort tid när hon lånar Sally lägenhet. Kuststaden och dess bleka färger har en lugnande effekt och stärker det loja. Siv befinner sig där för att komma över ett förhållande och för att hitta tillbaka till sin skrivarlust. Under tiden vi går med henne så tar hon ett deltidsjobb i en vintage-affär och går mentalt igenom förhållandet med Rudolf, mannen hon lämnade. Tankarna och livet ter sig nästan som en rening, Siv måste tvaga sig och rensa ut det gamla för att få nya krafter och kunna starta om. Hyenorna blir som en symbol för det egensinniga kvinnliga.

Genom större delen av boken upplever jag Sally som en kontrast till Siv. Sally lånar ut sin lägenhet då hon själv är utomlands, i Rom, för att få inspiration för sitt skrivande. Där Siv är låst i sina tankar och sitter med skrivkramp eller -torka så beskrivs Stella som en frisk fläkt som lever livet i Rom. Kanske är det bara Sivs fantasier om Sally, jag vet inte. Som en motpol åt andra hållet finns Pip i affären Siv tar jobb i. Pip är en mager och tystlåten kvinna, en kvinna som även hon vuxit upp utan en traditionell modersgestalt som förebild. Pip är fascinerad av Paviljongen på stranden och kan dess historia. Bitar av historien tar sig in i Sivs tankar men främst är det Sivs liknelser och avvikelser från Sally och Pip som kvinnor som dominerar.

Adlibris
Bokus
CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s