Svarthuset

Svarthuset av Peter May är en annorlunda kriminalhistoria. Läsaren får följa Finn, en kriminalkommissarie baserad i Edinburgh men bördig från Lewis; ett gaeliskt landsområde. Finn är en ledsen man, man förstår på en gång att något hemskt har hänt honom och han är på väg att lämna allt, fru, hem och jobb. Men när han kör om jobbet blir han kommenderad att bege sig till sitt barndomsland. Detta för att där skett ett mord som har likheter med ett mord Finn utredde innan ”det hemska” hände.

Vilsen som han är återvänder Finn i jobbet till ön han inte sett på mycket länge. Mycket är som det var när han lämnade den men även här har tiden satt spår. Främst kanske när det kommer till den sekularisering som skett. Som barn gick Finn i kyrkan två (!) gånger på söndagarna och under sabbaten så gjorde man ingenting. Idag kan man ta en öl och se på tv utan att bli förvisad till helvetet när du dör.

20140805-191254-69174849.jpg
Kvar är barndomskamraterna och ungdomskärleken och en efter en träffar Finn dem, i tjänsten men också högst privat. Visst är mordet han är där för att utreda i centrum men som läsare tar vi del i väldigt lite i utredningen. Istället följer vi i (nästan precis) vartannat kapitel med Finn i återblickar till hans barn- och ungdom. För att ta del av hans gaeliska ursprung och det tuffa livet på ön. Men också för att träffa dessa barndomskamrater som nu verkar – om än i periferin – av utredningen. Och allra mest för att förstå Finn. Jag retar mig enormt på att inte få veta vad som hänt Finn, i nutid (”det hemska”) och dåtid (föräldralös) och kan nog även efter att ha läst ut boken tycka att sådana saker kunde May släppt tidigare, de var ju inte direkt avgörande för handlingen. Annars gillar jag tillbakablickarna som inte är kronologiska med informativa. Jag är inte helt övertygad om formen som i nutid är tredje person men i dåtid Finns berättarröst – ”jag”. Det stör flödet något.

20140805-191426-69266630.jpg
Annars är det ett bra flöde med listigt upplägg där man kan ana men inte vara säker på åt vilket håll det lutar. Samtidigt är det en fin skildring av en uppväxt och ett land som är kargt men fyllt av stolthet. Boken är den första i en triologi och det blir spännande att se vilket grepp författaren skall ta nu, när han gjort tillbakablicken och uppväxten. Kan nästa bok om Finn bli lika personlig? Det återstår att se.

Adlibris
Bokus
CDON

Annonser

2 thoughts on “Svarthuset

  1. Ping: Lewismannen | Booze'n'Books

  2. Ping: Lewispjäserna | Booze'n'Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s