Höstens bilderböcker på Rabén & Sjögren

I morse fick jag en presentation av höstens bilderböcker på Rabén & Sjögren. Det är en fin samling böcker som kommer och av flertalet debutanter faktiskt.

Några som däremot är gamla i gemet är Mårten Sandén och Per Gustavsson men i En stackars liten haj är första gången de samarbetar. IMG_2185.JPG
Sandén har haft historien om en stackars liten haj i huvudet i nästan ett kvarts sekel, historien uppkom när han egen son var genuint rädd, så som barn kan vara, för hajar i badkaret och överallt i vardagen. För att ta bort rädslan uppkom en historia om den stackars hajen som inte alls vill vara i badkaret utan bara vill hitta hem. Historien var till en början lång men har under åren komprimerats och i samarbetet med Gustavsson har de hittat den perfekta längden. Men som i samarbete där någon annan ger bild åt någons tankar så uppkom en ny historia – om bifigurerna i boken. För bilderna i boken reflekterar det surrealistiska i berättelsen om en pojke som skall hjälpa en haj hem till Saragassohavet och därför tar med hajen i en väskan med vatten och lite salt på bussen.

Ingrid Flygare är en berättelsedebuterande illustratör som övervann sin hästrädsla när hennes dotter blev ”hästtokig” och Flygare tvingades inte bara umgås med hästar utan också ta fram fakta om dem. IMG_2186.JPGI boken Du är för liten, Pytte! Så möter vi en liten häst som ifrågasätter sin existens när alla de andra hästarna är snabbare och större. Men självklart finns det plats för alla och när barn kommer till hästgården är det Pytte som de vågar umgås med. Insprängt i berättelsen om Pytte finns också all den där fakta om hästar och mötet med hästar som Flygare vet att ett barn vill ha – hon tagit fram det och serverar det utmärkt i fint format. Bonus! På www.ponnynpytte.se finns hästpyssel!

Sarah Sheppard står bakom den populära boken Djuren i skogen och i höst kommer två böcker om några speciella djur – Harry & Härta Hare samt Rut & Rocky Rådjur. IMG_2189.JPGDet är teckningar jag vill sätta upp på väggen så fina de är men det är också fakta presenterat lustigt och seriestrippar och ordlekar. IMG_2195.JPGFörst ut är alltså haren och rådjuret men snart följer fler djur. Jag tycker de här böckerna verkar kalas!

Eva Staaf är radioregissör och alltså van att beskriva saker utan bild. Men nu har hon i samarbete med Emma Adbåge skapat en bilderbok som visar på olikheter i hemförhållanden och social kontext. Det en finstämd berättelse, Tilly som trodde att …
IMG_2198.JPG

Stina Kjellgren debuterar med rim och ramsor i en syskonbok om att klä på sig, illustrerat av Lotta Geffenblad. IMG_2201.JPGI syskonboken tar de tillvara på att inte bara riktigt små barn kan ha det besvärligt med påklädningen. Motoriken och ”göra själv” påverkar upp i 4-6 årsåldern. Det är lustigt och fartfyllt men framför allt är det bejakande och aldrig fel!

Pernilla Stalfelt är en erfaren barn- och bilderboksförfattare som även arbetat med barn i skapande verkstad på Moderna Museet. Hon har gett ut flera temaböcker och nur hon aktuell med En bok om att berätta. IMG_2205.JPGAtt inspirera barn till att uttrycka sig och berätta sin egen historia – i bild och form – är ett ledmotiv i Stalfelts profession. Boken är sprängfylld av idéer som skapar underlag för vidare diskussion. Jag tror nog att boken kan användas på många sätt och för många åldrar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s