Bokcirkel: Vågorna

Vi har tagit bokcirkeln ytterligare ett steg, vi har blivit med hashtag – #rödvinsbokcirkeln

Vi kör varannan klassiker, varannan snackis men gemensamt är rödvin och diskussioner. Sist ut var Virginia Woolfs Vågorna. Det var jag som valt boken efter att ha läst Klougarts En av oss sover, läste på om författaren och upptäckte att hon var helt betagen av Vågorna och har den som sin inspiritationskälla nr. 1. Vågorna är Woolfs mest experimentella roman, hela boken är skriven prosalyriskt och är tänkt att låta de sex karaktärerna återge sina liv i monologer som liksom vågor stiger och sjunker. Men också upplägget efterhärmar vågor i en livscykel som väldigt vackert återges i kursiverade inledningar som sätter temat på kommande kapitel. Första inledningen är havet vid gryningen, dagen ligger framför oss, vi ser ljuset och möjligheterna. I kapitlet som följer träffar vi de sex rösterna som barn. Nästa inledning är tidig förmiddag, rösterna är ynglingar osv till sista kapitlet som i solnedgång sammanfattar livet.

IMG_2219.PNG
Sex röster, sex karaktärer; Levnadsglada Bernard, poetiske känsliga Neville, bittre underdogen Louis, vackra livliga Jinny, jordnära enkla Susan och udda osäkra Rohda. Först hade jag svårt att hålla reda på de sex olika karaktärerna när berättarstilen var så annorlunda. Men med lite struktur på mitt läsande (noteringar!) så hade jag snart kläm på dem och under bokcirkeln så sade vi att karaktärerna faktiskt hade sina egna röster, man lärde känna igen dem.

IMG_2215.JPG
Rödvinsbokcirkeln tyckte annars att det var en tämligen svårläst bok och man måste nog gå in i den med tanken att läsa prosa eller ett experiment och inte en roman med en berättelse i mening handling. Vilket är lite nedvärderande med tanke på att boken ju är sex personers liv i beskrivning som en dag, gryning till solnedgång. Men förutom karaktärsbeskrivningarna så är det ingen handling utan nedslag i deras liv och deras livsåskådningar där och då.
Och det är kanske det som i kombination med Woolfs fantastiska uttryckssätt som gör att den här boken kan klassas som en klassiker.

Adlibris
Bokus
CDON

Annonser

2 thoughts on “Bokcirkel: Vågorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s